sablonmentes

rugaszkodj el az elvárásoktól

6+1 ok, amiért kisbabával is érdemes nekivágni a világnak

Ha eddig azt gondoltad, hogy a gyerek születésével elfelejtheted a világ felfedezéséről szőtt terveidet, és ezután évekig a négy fal között kell maradni, akkor gondold újra! Nemhogy nem kell éveket várni, hanem érdemesebb minél hamarabb elkezdeni a közös utazást.

Ahogy már említettem, a férjemmel a fiunk születése előtt is elég sokat (de persze nem eleget) utaztunk, és annak ellenére is tudtuk, hogy ezt a szenvedélyünket szülőként is folytatni fogjuk, ha sokan rémisztgettek is ennek az ellenkezőjével. "Áh, gyerekkel? Felejtsétek el az utazást!" Csak a szokásos. De tudjátok, minden kérdést érdemes más oldalról is megközelíteni és nem bedőlni a sablonos elképzeléseknek és megszokásoknak, hanem megtalálni a saját utunkat és bátran nekivágni mindennek. Így is tettünk, és az első pár hónapban fokozatosan növelve a távokat vágtunk neki a világnak: egy hónapos korában a Balatonra, két hónapos korában Prágába, majd Ausztriába és végül Mexikóba utaztunk el az első félévben. És milyen jól tettük, hogy ilyen korán elkezdtük a közös utazást, hiszen:

1. Kimozdít a rutinból és a hétköznapokból

Ami szerintem az első hónapok nehézségei után jól jön. Mégiscsak viccesebb repülőn pelenkázni és tengerparton (vagy bármilyen szokatlan helyen) szoptatni, mint otthon. Az új ingerek és környezet energiával töltenek fel, inspirálnak, motiválnak és kiráncigálnak a befásulásból. Tudjuk, a jó dolgok a komfortzónán túl kezdődnek.

2. Egyszerű hely-és helyzvetváltoztatás

A 6-7 hó alatti kisbabák még nem mászkálnak el, hordozóval pedig szinte bárhol, bármennyit lehet császkálni velük, hiszen 7-9 kg alatt van a súlyuk. Mi a legtöbbször 13-17 km-eket sétáltunk Mexikóban egy nap így, és mindannyian imádtuk.

 

3. Könnyű kajálás

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldani a gyerek etetését, hiszen 6 hó alatt ideális esetben csak anyatejet kapnak a babák, ami ráadásul rengeteg mindentől véd is (fertőzések, stb.). Ez a legkényelmesebb és a legbiztonságosabb megoldás, ami még ingyen is van. Használjuk ki!

4. Felszabadult légkör és kevesebb stressz

Habár nem emlékszünk az első hónapokra, mégis ezek az idők határozzák meg sok mindenben az egész életünket (kötődés, világhoz való hozzáállás, stb). Az utazás alatt együtt van a család, sokkal felszabadultabb hangulatban, mint otthon. Ezek az élmények biztos, hogy tudat alatt megmaradnak.

5. Odafigyelés

Mivel együtt vagyunk, és nem viszik el az energiát a szürke hétköznapok apró-cseprő dolgai, ezért egymásra és a gyerekre is sokkal jobban tudunk figyelni. Az apának is lehetősége van jobban bekapcsolódni a gyerek körüli teendőkbe, az anya pedig felszabadulhat egy kicsit.

 

6. Költséghatékony

Minimális plusz költség ilyenkor még, hiszen hosszabb út esetén a repjegyéért csupán egy jelképes összeget kell fizetni, kiságyat pedig a legtöbb helyen ingyen adnak.

6+1. Maradjunk gyerekek!

Együtt felfedezni a világot - én kevés jobb dolgot tudok ennél elképzelni. Ahogy a kisbabák és kisgyerekek csodálkoznak rá a világra, úgy tudunk mi is teljesen más szemmel nézelődni és felfedezni, amikor egy új helyen vagyunk. Elönt minket is a gyermeki felfedezői vágy, és ezt szerintem tényleg a családunkkal a legjobb megélni együtt.

Kimaradt valami? Ti is nekivágnátok vagy inkább kihagynátok? Hova utaznátok legszívesebben babával? Gyertek, és mondjátok el Instán!