sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

A 10 legjobb és legrosszabb fogás, amit egy mexikóiban rendelhetsz

Mi jut eszedbe először, ha azt mondom, mexikói? Pikáns, színes, csípős, egzotikus, na meg a cerveza…de az, hogy egészséges? Pedig ha jobban belegondolunk, az azték és maja gyökerekig visszanyúló, majd az európai konkvisztádorok megjelenésével még változatosabbá váló közép-amerikai konyhában fellelhető alapvető élelmiszerek mind-mind csupa jó dolog: egzotikus gyümölcsök, avokádó, koriander, paradicsom, kukorica, bab, chili paprika, hagyma és fokhagyma.

Alapjáraton egyébként nem gondolnám, hogy egy-egy nemzet konyháját úgy általánosságban el lehetne intézni annyival, hogy egészségtelen vagy egészséges. Ilyen nincs – viszont minden népnél meg lehet találni azokat a fogásokat és alapanyagokat, amelyekkel csak nyerhetünk mind az egészségünk, mind pedig az alakunk szempontjából.

51385236_541610886319767_692031347211894784_n.jpg

Yucatáni jóságok: valladolidi kolbász, csirke fajitas és grillezett poc-chuc feketebab levessel, chaya krémlevessel és kézzel készült kukorica tortillával

A mexikói konyha népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Nincs olyan, a világ legjobb konyháit felsoroló lista, amelyen ne szerepelne. A CNN Travel szerint a világon a 9. legjobb kajakultúrája, és a szintén általuk összeállított, a Föld 50 legjobb ételét felsoroló listából 3 is innen származik (tacos, fajitas, csokoládé). Arról nem is beszélve, hogy egyfajta Mexikó-mánia is terjedőben van (egyre ismertebb például a Día de los Muertos a híres James Bond-film óta; a tavalyi év múzeumi sikersztorija egészen biztos, hogy a Frida Kahlo kiállítás volt itthon, amely minden nap teltházzal üzemelt; a Netflixes szupersorozat 4. évadjáról, a Narcos: Mexico-ról nem is beszélve). Egyre többen szervezik az üzleti és baráti találkozókat valamelyik újvonalas mexikói étterembe vagy állnak neki otthon kísérletezgetni valamelyik világbajnok közép-amerikai fogással. Szerencsére már nemcsak az alapanyagok beszerzése nem jelent problémát, hanem egyre több olyan hely közül is választhatunk, amelyek tényleg a valódi mexikói ízek visszaadására törekednek egy autentikus környezetben, így már repülőre sem kell szállnunk egy igazán jó tacóért vagy burrito tálért.

De mégis, mit érdemes választani az étlapról, ha nem szeretnénk sem a finom ízekről, sem pedig az egészséges életmód alapelveinek betartásáról lemondani? Mert az tény és való, hogy néhány fogással alaposan mellé lehet lőni, és együltő helyünkben betolni nemcsak az egész napi kalóriamennyiséget, de sóból és transzzsírsavakból simán többszörösen is túlléphetjük a limitet ( avagy #mindmeghalunk). Ennek következménye pedig puffadás, rosszullét, a megindult fogyás megtorpanása is lehet. (Disclaimer: természetesen nem egy nagy kajálástól hízunk vissza 20 kg-t vagy lesznek egészségügyi problémáink, viszont ha most vágtunk bele az életmódváltásba, ha gyakrabban eszünk ilyen étteremben, mert közel van a munkahelyhez, vagy szeretjük a megszokott otthoni ételeket feldobni különböző nemzetek fogásaival, akkor érdemes lehet az alábbi szempontokat figyelembe venni.)

50791547_541792146303534_6660295288730681344_n.jpg

Grillezet húsok, quesadilla, tortilla, rizs, salsák

Nézzük is a legjobb választásokat, amiket táplálkozási tanácsadóként is biztonsággal tudok minden étrendbe ajánlani:

Guacamole

Az avokádó itthon is egyre ismertebb és népszerűbb, már-már szinte túlhype-olt gyümölcs (az elmúlt évek hazai gyümölcs-és zöldségfogyasztási trendek változásának egyik legnagyobb nyertese a piros színű paprikák és a cukkini mellett). Szerencsére már azzal is egyre többen vannak tisztában, hogy hiába a relatíve magas kalória-és zsírtartalom, mégsem kell mellőznünk az étrendünkből. Sőt! Az avokádóban található zsírok a „jó” fajta, azaz telítetlen zsírok közé tartoznak. Rendkívül magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma (B-vitaminok, K-vitamin, kálium, réz, E-vitamin, C-vitamin). Az avokádó fogyasztásának számos pozitív egészségügyi hatása van, és az ideális súly elérésében vagy megtartásában is jó barátunk lehet.

Tacos

Kis méretüknél fogva könnyebben tudjuk az adagokat és így a bevitt kalóriát is szabályozni. Kolbász, olajban sült húsok helyett kérjük grillezett hússal vagy hallal, zöldségekkel és ami a legfontosabb, kukorica tortillával – ez mindig sokkal jobb választás, mint a búzalisztből készült társai (kevesebb kalória és magasabb rosttartalom). Ha van puha és kemény kukorica tortilla, akkor a puhát válaszd. Rizs helyett bab, tejföl helyett paradicsom salsa (pico de gallo), ami teli van A-és C-vitaminnal, miközben zsírtartalma nulla.

50652420_1185701964928883_2304522482863833088_n.jpg

Taco a tengerparton

Burrito tál

Azzal, hogy óriástortilla nélkül kérjük a burritónkat, már megspóroltunk körülbelül 2-300 kalóriát és 30-40 gramm szénhidrátot (amiből úgyis viszünk be a babbal, kukoricával és ha belefér, akkor barna rizzsel). Egy csirkével vagy rákkal/hallal, babbal, zöldségekkel, kukoricával és avokádóval megpakolt saláta az egészséges étkezések sarokkövét képezheti, így ez egy szuper választás (és itt is érvényes az az általános szabály, hogy kerüljük az olajban sült, panírozott húsokat, a telített zsírokban gazdag és sós kolbászt és a nehéz, tejfölös vagy sajtos mártásokat).

50793922_996928180501125_1131898021945016320_n.jpg

Burrito, taco és alambre

Fajitas

Grillezett hús, kaliforniai paprika és hagyma – jöhet! Kukorica tortillával, avokádóval és paradicsomos salsával szerintem az egyik legjobb választás nemcsak étteremben, de otthon készítve is. Egyszerű, nagyszerű.

Bab

Köretként sokszor lehet „sima” vagy sült babpürét választani. Egyértelműen az előbbi lesz a jó választás, ami teli van rostokkal, vitaminokkal, ami úgy jó, ahogy van.

51019899_372206233329694_4348358863385264128_n.jpg

A legjobbak: kicsi tacok és fajitas babpürével, rizzsel, hagymával és sok korianderrel

Ceviche

Zárójeles pont a listában. Habár a latin-amerikai, és így mexikói konyha kiemelkedő és népszerű fogása, az itthoni éttermek menüjét átfutva nem nagyon találkoztam vele. Ez olyan szempontból érthető, hogy a legjobb ceviche friss tengeri halból készül, és nem tudom, hogy mekkora népszerűségnek örvendenének a lime-és citromlében pácolt nyers tengeri herkentyűk hagymával, paradicsommal és korianderrel. Nekünk az utazásaink alatt nagy kedvencünkké vált ez a szuperegészséges, fehérjében, omega 3 zsírsavakban, kalciumban, rostokban és vitaminokban gazdag frissítő és könnyed fogás. Ha találkoztok vele bárhol az étlapon, bátran csapjatok le rá – sokkal ízletesebb, mint amilyenre elsőnek tűnhet a rántott pontyhoz szokott szemünknek és ízlelőbimbóinknak.

51129515_331403080809791_7222331109902647296_n.jpg

Talán az egyik legjobb és legrosszabb választás egy képen: ceviche és tortilla chips

A fentieket a legtöbb esetben bátran beilleszthetjük az étrendünkbe akár rendszeresen is. Nézzük viszont azokat, amelyekkel tényleg érdemes óvatosan bánni:

Tortilla chips

Amibe mi is többször belecsúsztunk Mexikóban, hogy éhesen estünk be kajálni, és két perc alatt eltüntettük az elénk pakolt tortilla chipset a jóféle csípős salsákkal megpakolva (tudjátok, minél jobban éget, annál több kell belőle). Aztán már hozták is a következőt…mármint hozták volna, de a legtöbbször inkább visszaküldtük. Néha persze belefér, de figyeljetek rá, hogy ne faljátok fel az egészet az előétel megérkezése előtt, és hogy ne kérjetek belőle még egy kört. Meg egyébként is, szerintem a guacamolét és egyéb mártogatósokat is simán meg lehet enni magában, megspórolva több száz (akár 5-700!) értéktelen kalóriát sokkal értékesebb és tápanyagdúsabb fogások számára. Tényleg, attól, hogy „ingyen” van (oké, tudom, beépítve az árba, nyilván, de attól még pszichológiailag tud úgy működni, mint egy all you can eat), nem kell mindent megenni.

Nachos tál

Mi az, amivel (egészségügyi és táplálkozástudományi szempontból) még rosszabbá tudsz egy tál alapból zsíros és nagyon sós chipset tenni? Pakold tele szintén zsíros és sós sajttal, tejfölös öntettel és sült babbal…ilyenkor már az egyébként szuper avokádó vagy paradicsom salsa sem fog segíteni a helyzeten. Sőt. Őszintén, ennél szörnyűbb választást nehezen tudok elképzelni. Itt tényleg nincs olyan alternatíva, ami segítene. Sorry, de kerüld el inkább.

Quesadilla

Ahogy már említésre került, a sült dolgokat jobb kihagyni – főleg az éttermekben. Otthon még csak-csak tudja az ember jobban szabályozni, hogy mennyi (és milyen!) olajat használ, azonban házon kívül erre nincs sok garancia. Az olajban kisütött búzalisztes óriási tortillalapok, megtöltve sajttal és tejfölös szósszal finoman fogalmazva nem éppen a legfittebb étel. Skippeld.

51112715_323548744946863_2254984248467390464_n.jpg

Quesadilla, guacamole és tortilla chips

Chimichanga

Ha már egyszer búcsút intettünk a burritót borító óriás tortillának kalóriaspórolási célzattal, akkor inkább ne csomagoljuk vissza és süssük ki még olajban is (transzzsírsavak, szevasztok!). Tényleg, ne. Akár egy napi kalóriamennyiség is megbújhat egy adagban, így alakreform helyett maximum alakdeform lesz a vége. Igen, a Két pasi meg egy kicsi epikus epizódja óta tudjuk, hogy tök jó kimondani a nevét (csimicsángáááá), de inkább ne a pincér felé tedd. Csak magadban. Csá, csimicsángá.  

 51261452_1174859812691384_1918132725106081792_n.jpg

A jó kis kukorica tortilla kevésbé egészséges változata: kisütve salbute lesz belőle a Yucatán-félszigeten

Neked is nagy szerelem a mexikói konyha? Tudnál választani az egészséges fogások közül, vagy inkább nem mondanál le a nachos tálról? Kimaradt volna valami a felsorolásból? Gyere, és mondd el a véleményed Instán!

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása