sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

A legegyszerűbb maja kaja: téli vitaminbomba egy kis csípős csavarral

Habár a maják sok területen alkottak nagyot (mondjuk a világvégét nem sikerült jól megtippelniük, hálisten'), de ha azt mondom, hogy maja konyha, akkor kinek mi jut eszébe? 

50652039_379642432812667_9142244193442201600_n.jpg

Egy kis segítség a legutóbbi (egyébként mexikói témájú) vendégvárásunkról; három maja eredetű étel is szerepel a képen:

50762746_231836324393511_66419775152062464_n.jpg

Én bevallom, a mexikói utunk előtt nem sok mindent tudtam volna így hirtelen felsorolni, még őszintébben pedig: rám az újdonság varázsával hatott, hogy a csoki, a guacamole és a kukorica tortilla is az igazi maja konyha remekműve. Oké, az nyilván megvolt, hogy mexikói, de ebbe eddig ugyanúgy nem gondoltam bele, minthogy miért is tv paprika a tv paprika...de ez egy másik téma.

Az utazásaink során ugye imádjuk felfedezni az adott ország, régió autentikus konyháját. Azaz kerüljük a turistás helyeket, és a helyiek által is látogatott kifőzdékben, utcai árusoknál szoktunk enni, a boltban is az ottani dolgokat keressük szigorúan. Azután pedig itthon is szeretünk kísérletezni a különböző nemzetek konyháival (a Magyarországon is elérhető alapanyagokra és az egészséges életmódra kalibrálva), így nem volt kérdés, hogy a legutóbbi túránkról is egy yucatáni receptkönyvvel érkezünk haza. 

Mivel szinte minden nap foglalkozom az egészséges kaják házi elkészítésével (nemcsak a főzésre gondolok, hanem saláták, hideg ételek gyors összedobása mondjuk vacsira vagy dobozolás másnapra mind a férjemnek, mind pedig magamnak), ezért elég hamar fel is csaptam az új szerzeményt egészséges és érdekes újdonságok után kutatva. 

Nem is kellett sokat lapoznom az első finomságért, ami amennyire egyszerű, annyira egészséges és...fura. Nekem legalábbis eddig nem jutott eszembe a sós-chilis gyümölcssali zöldfűszerrel, de hatalmasat dob egy egyszerű uzsin vagy tízórain ez a kombó. Biztos, hogy ezután többször fog kerülni ez is a kajapakkos dobozkákba. 


Szóval mindössze annyi a varázslat, hogy narancsot, mandarint, grapefruitot és (jamszgyökér helyett) almát gerezdelek, kockázok, összedobok, megszórom chilivel és sóval (nálunk pont van itthon narancsos-chilis tengeri "gourmet" só az Aldiból, 10 pontos ehhez a kajához), sok-sok korianderrel. Én még egy kis lime levét is facsartam rá, és tádám, kész is a XEK DE FRUTAS (etjsd: sek de frutasz), egy igazi maja nasi picit magyarosítva. Nagyon tudom ajánlani, főleg így a téli időszakban, igazi vitaminbomba egy kis csípős csavarral a végén. 

50883611_392957931249477_6038845849218318336_n_1.jpg

Szuper, alacsony kalóriatartalmú délelőtti vagy délutáni, frissítő hatású nasiként fogyasztva kitűnő éhségűző, hiszen a gyümölcsök magas rost-és víztartalma jól eltelít, miközben vitaminokkal töltik fel a szervezetet. A narancs, mandarin és a grapefruit is közismerten az egyik legjobb természetes C-vitamin forrás, egy ilyen kis tállal pedig bőven fedezhetjük a napi javasolt beviteli mennyiséget.

A koriander pozitív egészségügyi hatásai talán kevésbé közismertek, pedig egy negyed bögrényi ebből a friss fűszernövényből a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 16%-át tartalmazza 270 NE A-vitamin mellett. Néhány kutatás szerint pedig segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. Emelett erős méregtelenítő hatása is van (így javítja a máj, a vesék, a tüdő és a bőr állapotát is), és antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket. Állítólag vannak emberek, akik teljesen máshogy érzik a koriander ízét (egész pontosan poloska és állott mosogatórongy-szagú-ízről is számoltak már be ismerősök), ami számomra mindig vicces, mert én konkrétan tényleg bármibe tudnám tenni, annyira imádom. 

Ti hogy vagytok vele, milyennek érzitek a koriandert? És az ilyen furcsa, édes-sós párosításokkal hogy álltok? Mi a kedvencetek? Gyertek, és mondjátok el Instán

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása