Mi az: szuperegészséges, szuperkönnyű és szuperfinom?
Naná, hogy valami szivárványszínű saláta! Akárki is mondta, hogy a nagy sztorik sosem egy salátával kezdődnek, az tuti nem kóstolta még ezt a kombót. Engem legalábbis szinte ugyanolyan jó kedvre tud deríteni egy-egy ilyen színes, finom és sablonmentes sali, mint egy pohár bor. A kettő együtt meg nyilván a non-plus ultra és tökéletes kiindulópont egy jó sztorihoz, főleg így szombat este. De persze bármelyik szürke hétköznapot érdemes lehet feldobni vele.
Na de a lényeg: jégsalátára (de lehet bármilyen vegyes saláta, bébispenót, madársaláta) pakoljuk a
- sült céklát
- narancsot
- lilahagymát
- avokádót,
megszórjuk
- pisztáciával
- korianderel,
és ami igazán nagyot dob ezen az amúgy sem szokványos kombón az egy szuper öntet (ami amúgy minden saláta lelke, ha sokat variáljátok őket, tényleg nem fogjátok soha megunni ezeket a szuperkajákat):
- olívaolaj
- lime
- dijoni mustár
- fokhagyma
- só (a férjem meglepett egyébként egy narancsos-chilis gurmé sóval az Aldiból - nagy találmány és szuper az ilyen öntetekhez is)
- bors
Én nem igazán szoktam méricskélni, az önteteket is érzésre szoktam összekeverni. Kísérletezzetek bátran, mert szerintem pont ez az egyik lényege a főzésnek: a kreatív energiák felszabadítása és az alkotás öröme.
Amire külön szeretnék kitérni, az a varázslatos cékla: sokan csak savanyúságként fogyasztják, pedig most télen az egyik legolcsóbban beszerezhető zöldség, és nem férne ki ebben a bejegyzésben az összes jó tulajdonsága: alacsony kalória-és magas rosttartalma van, teli van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csökkentheti a vérnyomást, bizonyos ráktípusok kialakulásának a kockázatát, védi a látást. Vegyétek, egyétek, kombináljátok!