A tél tartalmassága a tavasz frissességével: mert a saláta minden évszakban menő és megunhatatlan, ha kreatívan és bátran kombináljuk az egészséges alapanyagokat és izgalmas önteteket.
Azt hiszem, igazi tavaszi gyerek vagyok – nem meglepő módon ez a kedvenc évszakom, és ha választhatnék, akkor legszívesebben talán Medellínbe vagy Costa Rica-ba költöznék, ahol egész évben tavaszias idő van. Szeretem az ilyen átmeneti, kellemes dolgokat: a hajnalt, a naplementét, ahogy az ősz első fuvallatai kisöprik a nyár rekkenő hőségét, vagy ahogy a tavasz üdesége felrázza a természetet a téli álomból – amikor már érezni a frissességet a levegőben, de közben még kabátot húzunk, és kiélvezhetjük a legjobb téli alapanyagokból (mint mondjuk a gránátalma és sütőtök) készülő utolsó fogásokat.
Nos, hát ilyen filozofikus messzeségbe sikerült eljutni ezektől a szépséges salátáktól, de hát nincs mit tenni, a saláta a legmenőbb kaja a világon (a humusz mellett), ami bármire is képes megihletni az embert. Tudom, sokaknál csak tavasszal és nyáron jön el igazán a szezonja, mi viszont évszakoktól függetlenül infinity tudjuk tolni – annyiféleképpen variálható, annyira egészséges, laktató, finom, hogy 1-1 hosszabb utazás után szinte remegünk egy hatalmas tál saliért, amikor hazaérünk.
Összegyűjtöttem most nektek azt az öt salátát, ami szerintem tökéletes még ezekben a hetekben: elbúcsúztathatjuk velük a telet, miközben feltöltjük a vitaminraktárakat, és…írhatnám, hogy elkezdünk készülni a bikiniszezonra, de én egyáltalán nem hiszek abban, hogy csak azért kellene figyelni a megfelelő étkezésre és mozgásra, hogy nyáron jól mutassunk a strandon – ennek a hozzáállásnak lesz a vége szinte mindig (40-95%-ban!) a jojózás, és hogy többet hízunk vissza, mint amennyit kínkeservvel leadtunk (az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a legtöbb fogyókúrás vagy diétás módszer igazából hízókúra hosszú távon, és hiába az újabb és újabb „csodamódszerek”, az elhízottak és túlsúlyosak aránya egyre csak nő). Hiszek viszont az egész évben tartható egészséges, kiegyensúlyozott és aktuálisan trendi diétás irányzatokon túllépő, sablonmentes életmódban, amiben nincsenek csalónapok meg csodaszerek, amiben az étel stressz helyett tápanyag-és öröm forrása. Számunkra ilyenek ezek a saláták például.
Az első és a legfontosabb lépés: egy hatalmas adag zöld színű saláta tetszés (és éppen aktuális akció) szerint: jégsaláta, madársaláta, bébispenót, rukkola vagy valamilyen salátakeverék. Utána ezt lehet extrázni például így:
1. Alternatív Cobb-saláta
- gránátalma (sült bacon helyett)
- csicseriborsó (konzerv, csirkemell helyett)
- kéksajt
- avokádó
- főtt tojás
- paradicsom
- öntet: olívaolaj, vörösborecet, dijoni mustár, méz/édesítő, só, bors
- friss zöldfűszer: koriander
2. Narancsos garnélasaláta
- narancs
- garnéla (serpenyőben pár perc alatt kész; én itt az Aldiban vásárolt narancsos-chilis gourmet sóval fűszereztem)
- gránátalma
- avokádó
- lilahagyma
- öntet: olívaolaj, lime-lé, chili, méz/édesítő fokhagyma, só (ha van, akkor Aldi Gourmet narancsos-chilis), bors
3. Fetás avokádósaláta
- fetasajt
- avokádó
- lilahagyma
- gránátalma
- öntet: olívaolaj, fehérborecet, citromlé, méz, só (ha van, akkor Aldi Gourmet hibiszkuszos-rozmaringos lila színű), bors
4. Vidám narancsszínű saláta
- mandarin
- főtt tojás (én úgy szoktam, hogy a tojásokat félig lepi el maximum a víz - így felforralom, lejjebb veszem a fokozatot, és fedő alatt 9-10 percet hagyom főni)
- házi zöldfűszeres sajt (de lehet gouda vagy kecskesajt is)
- sütőtök (negyedekre vágva sütőben 180 fokon 50-60 percet szoktam hagyni)
- sárga színű kaliforniai paprika
- csicseriborsó (konzerv)
- öntet: olívaolaj, dijoni mustár, balzsamecet, fokhagyma, só, bors
5. Kecskesajtos-avokádós szupersaláta céklás humusszal
- kecskesajt
- avokádó
- csicseriborsó (konzerv)
- céklás humusz (elméletileg fele-fele arányban csicseriborsó és tahini az alapja, de én kalóriaspórolási célzattal kevesebb tahinit szoktam bele tenni. Ehhez jöhet ízlés szerint fokhagyma, citrom leve, só, bors, és előtte a sütőzacskóban megsütött céklából ízlés szerint)
- sütőtök (negyedekre vágva sütőben 180 fokon 50-60 percet szoktam hagyni)
- sült cékla (negyedekre vágva sütőzacskóban egy órát szoktam hagyni 180 fokon)
- öntet: olívaolaj, vörösborecet, dijoni mustár, fokhagyma, méz/pici édesítő, só, bors,
Próbáljátok ki őket, amíg be tudtok még sütőtököt és gránátalmát szerezni. Persze tavasszal sem kell búcsút mondani ezeknek a kombóknak: a gránátalmát néhány szem aszalt vörösáfonyával lehet helyettesíteni, a sütőtököt pedig répával vagy édesburgonyával (figyelve, hogy ebből picit kevesebb kerüljön a tányérra, hiszen körülbelül kétszer annyi kalória van benne).
Még több egészséges kajatippért, ötletért és motivációért kövesd a blogot és az Insta-oldalamat is, ahol napi szinten frissülő tartalommal igyekszek segíteni mindenkinek, akit érdekel az egészséges és aktív életmód. Ha pedig úgy érzed, hogy elakadtál a kiegyensúlyozott táplálkozás és az életmódváltás útvesztőiben, keress bizalommal a sablonmentes@gmail.com email címen.