Akár az 1001 éjszaka meséi között is helyet kaphatna a padlizsán és a gránátalma szerelméből születő különlegesség.
Nagyon szeretünk a különböző nemzetek konyháinak különlegességeivel kísérletezni itthon. Pár hete be is szereztem végre néhány arabos alapfűszert (zahtar, sumac, harissa). Igazából nem is értem, eddig miért nem voltak használatban, hiszen annyi csodát lehet belőlük varázsolni. Úgyhogy elkezdtem a jobbnál jobb recepteket kutatni és ismerkedni a térség alapanyagaival, és nem is kellett messzire menni (nyilván, nem véletlen Közel-Kelet): ezek a sült padlizsánok mind ízvilágukban, mind egyszerűségükben mindent visznek. Ráadásul amennyire könnyű elkészíteni őket, annyira fenségessé tehetnek egy egyszerű hétköznapi vacsorát vagy ebédet.
Elkészítés:
A padlizsánokat félbevágjuk, a képen látható módon bevágjuk őket, sóval, borssal megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd a sütőben 180 fokon 50 percet sütjük őket. Eközben kiverjük a gránátalma magjait, felaprítjuk a friss koriandert és elkészítjük a tahini szószt: tahinit, citrom levét, langyos vizet, kinyomott fokhagymát, sót és borsot összekeverünk (ízlés szerint), és kész is. A megsült padlizsánokra szórjuk a gránátalmát, koriandert és meglocsoljuk a tahinis öntettel. Szerintem önmagában is megállja a helyét, de lehet még extrázni feta sajttal, és harissás kuszkusszal, valamint arab-izraeli salátával tálalni. Például így:
Semmi ördöngősség nincs benne, mégis könnyen el lehet kápráztatni vele nemcsak a családot, de akár a vendégeket is.
Még több egészséges kajatippért, ötletért és motivációért kövesd a blogot és az Insta-oldalamat is, ahol napi szinten frissülő tartalommal igyekszem segíteni mindenkinek, akit érdekel az egészséges és aktív életmód. Ha pedig úgy érzed, hogy elakadtál a kiegyensúlyozott táplálkozás és az életmódváltás útvesztőiben, keress bizalommal a sablonmentes@gmail.com email címen.