sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

A humusz 50 árnyalata

Steiner Kristóf már régen megmondta, hogy a világ legmenőbb étele a humusz, és ezzel szerintem nehéz nem egyetérteni. Minden makrotápanyag mellett számos fontos mikrotápanyag is megtalálható benne, elkészíteni végtelen egyszerű, az íze pedig pont egyszerűségében nagyszerű. Tökéletes reggelire, kisétkezésre, de főétkezéshez is megállja a helyét, és persze hat hónapos kortól is tökéletes étel a piciknek is (a BLW-ben).

70090718_775021652914516_7227655666758844416_n_1.jpg

Mind a csicseriborsó, mind pedig a tahini, azaz szezámpaszta (a humusz két alap hozzávalója) számos vitamin és ásványi anyagot tartalmaz. A csicseriborsó vastartalma miatt is kifejezetten ajánlott akár hat hónapos kortól.

Alaprecept:

  • 200 gramm főtt csicseriborsó vagy egy nagy konzerv csicseriborsó (nálunk az Aldis a kedvenc)
  • 2-3 evőkanál tahini (dm-ben is beszerezhető 100%-os)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint (konzerv esetén nem kell só)
  • Kis citromlé
  • Attól függően, hogy milyen állagot kedvelünk: egy kevés víz vagy olívaoaj

Az összetevőket egy botmixerrel krémesre keverjük, és kész is.

Kenhetjük kenyérre (humusz toast avokádóval, uborkával például), ehetjük zöldségekkel vagy magában is. Nálunk rengetegszer készül, így időnként szeetem különféle más ízvilágokkal és hozzávalókkal megbolondítani. Most négy szuper új kombót szeretnék bemutatni (plusz néhány további ötletet):

74620877_2565852326828794_1800345845468495872_n.jpg

Sült céklás kecskesajttal és fenyőmaggal

Avagy a Barbie-humusz, hiszen gyönyörű rózsaszínű kencét kapunk. A céklát megsütjük sütőben egy kis (sütéshez való) olívaolajjal, sóval, borssal (én egy órát szoktam sütni a többi zöldséggel együtt mint sütőtök, répa, zeller, amelyekből minden héten készül 1-2 nagy tepsi),majd 1-2 fej céklát apróra kockázva az alaprecepthez adunk, fűszer gyanánt pedig még egy kis szerecsendiót és fahéjat adtam hozzá. Végül pedig kecskesajttal és fenyőmaggal kínálhatjuk (akár toaston, akár magában, zöldségekkel)

Sült répás-kurkumás humusz virágporral

Már csak azért is érdemes egyszerre többféle zöldséget sütni, mert akkor a sült répákat felhasználhatjuk egy másik adag humuszhoz, amelybe a répán kívül kurkumát tettem még, majd tálaláskor virágporral szórtam meg. Elképesztően jó kombó!

Ez a recept kivételesen nem saját ötlet, alapötlet innen.

Fahéjas-banános

Humusz édesen? Miért is ne? Nekünk ez lett az egyik legnagyobb kedvencünk, amelyhez egy banánt adtam még, fahéjat, vaníliát (nem aromát), 1-2 marék diót, majd krémesre mixeltem.

Avokádós

Ha nem tudnánk dönteni, hogy guacamole vagy humusz, akkor nem is kell: kombináljuk a kettőt! Az alapreceptből kivételesen hagyjuk ki a tahinit, helyette egy vagy két avokádót daraboljunk az edénybe, citromlé helyett egy fél lime levét csavarjuk bele, valamint tegyünk még hozzá sok-sok friss koriandert. Tálaláskor ne maradjon le a feketebab, kukorica és a tortilla sem.

Ezenfelül bátran kísérletezhetünk más összetevőkkel is, például lehet

  • sütőtökös-currys 
  • chilis
  • édesburgonyás (mézzel és gránátalmával)
  • sült paprikás bazsalikommal és olajbogyóval
  • csokis (holland kakaóporral, datolyával)
  • spenótos-fetás

Szerintem a lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szabhat határt, próbálkozzunk bátran és kreatívan újabb és újabb variációkkal.

 Nektek melyik a kedvencetek?

További szuper receptötletekért és egészséges életmód-tippekért kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal várok mindenkit, aki szeretne nap mint nap tenni magáért és az egészségéért!

Ha pedig még több segítségre lenne szükséges az életmódváltás során, akkor csekkold a Dolgozz velem! Menüpont alatt elérhető aktuális csomagjaimat, és dolgozzunk együtt azért, hogy elérd az álomalakot egy fenntartható és kiegyensúlyozott életmód segítségével.

 

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása