Valószínűleg nem túlzás azt írni, hogy mostanában a fél világ rátalált pár sorozatra, amit képes ledarálni egyhuzamban - és talán az sem túlzás, hogy nincs sorozatmaraton ropogtatnivaló nélkül. A jó hír, hogy van élet a chipsen túl, és nagyon sok egészséges alternatívából válogathatunk estére. Hajnalra. Vagy ameddig bírjuk.
Habár mi sosem voltunk nagy tévések, filmesek, de azért a Netflix óta lett pár sorozat, amit mondjuk százszor képesek vagyunk végignézni, vagy aminek az új évadjának megjelenésének napját piros betűs ünnepként véssük be a naptárba. Ilyen volt sokáig a Narcos (az 5. évadig...), és ilyen a tegnap a 3. évadjával debütáló Fauda, amelynek örömére hoztam néhány tippet, hogy milyen egészséges rágcsákkal érdemes behuppanni a TV elé – mert lássuk be, vannak dolgok, amelyek tényleg elválaszthatatanok, mint az esti sorozatnézés és a rágcsálás. De ez nem jelenti azt, hogy ezt ne lehetne egészségtudatosan csinálni, például így:
1. Sült fűszeres csicseriborsó
Hozzávalók: egy nagy csicseriborsó konzerv vagy fél csomag csicseriborsó megfőzve; sütéshez való olívaolaj, fűszerek (lásd lentebb az ötleteknél - ezeket ízlés szerint keverjük össze az olajjal)
Elkészíteni végtelenül egyszerű ezt az egészséges, fehérjékkel és rostokkal teli ropogtatnivalót, amelyet nagyon sokféleképpen ízesíthetünk (néhány ötlet: fokhagymás-parmezános, mézes-fahéjas, chilis, chili-lime-os, currys, pirospaprikás-köményes...)
A trükk a tényleg ropogós csicseriborsóhoz: szedjük le a leszedhető héjakat, süssük 15 percig a fűszerezés nélkül 200 fokra előmelegített sütőben, majd fűszerezzük, és süssük 15 percig a fűszerekkel, végül 15 percig hagyjuk még bent a sütő lekapcsolása után is. Ha még nem elég ropogós, akkor nyugodtan hagyjuk sülni tovább.
2. Spenótchips
Amilyen furán hangzik, annyira…az is lehet elsőre, de fitness junkie-knak és kísérletező kedvűknek kötelező! Én adtam teljesen, a férjem kicsit furán nézett rám, de a srácoknak hagyjuk is meg a többi ötletet.
Hozzávalók és elkészítés a fenti rövid videóban - igen, pont ennyire egyszerű az egész.:)
3. Zöldségchips
Talán ez a legismertebb mind közül. Készülhet édesburgonyából, céklából, zellerből például. A lényeg, hogy minél vékonyabb szeletekre vágjuk őket, majd sózás után hagyjuk állni egy 15-20 percet, csöpögtessük le a levet, ezután újra sózás, süéshez való olívaolaj, és mehet sütőpapírral bélelt tepsire 190 fokra, amíg látjuk, hogy elkezd pirulni a széle és amíg szép ropogós lesz.
Ne felejtsük hozzá a mártogatóst, például görög joghurtos, fetasajtos, zöldfűszerek kence tökéletesen illik hozzá.
4. Gyümölcs chipsek
Zöldségek mellett egyébként almából és körtéből is készíthetünk otthon chipset. Itt is a lényeg, hogy vékony szeleteket vágjunk, majd szórjuk meg fahéjjal, és sütőpapírral bélelt tepsin ~100 fokra előmelegített sütőben süssük legalább két órán keresztül őket (félidőben átforgatva).
5. Sült ropogós fehérbab
Amíg a sült fűszeres csicseriborsót ma már egyre többen ismerik, addig a sült fehérbabról kevesen hallottak - pedig ugyanolyan szuper ropogós rágcsát lehet készíteni belőle, és ugyanúgy egészséges, tele rostokkal, fehérjével. Elkészítésért csak nézd végig a rövid videót!
6. Humusz zöldségekkel
A különféle mártogatósokkal (mint a humusz) és a ropogós tunkolós zöldségekkel szintén úgy lehet meg a rágcsa- és ropogtatás-fíling, hogy közben az egészségünkre is figyelünk.
Hozzávalók: 1 nagy csicseriborsó konzev, 1-2 ek tahini, olívaolaj, só, bors, 1-2 gerzed konyomott fokhagyma. Aprítóban, robotgépben vagy botmixerrel egyesítjük, és kész is.
7. Guacamole
A nagy mexikói kedvenc! 2-3 avokádót villával összetörünk, egy kis sóval, borssal és lime-lével összekeverünk, és korianderrel tálaljuk. Extraként mehet bele apróra vágott paradicsom és lilahagyma, összenyomott fokhagymagerezd is.
8. Fehérbabkence
Egy újabb tápláló mártogatós: egy nagy fehérbabkonzervet (vagy 2 bögre főtt fehérbabot) összemixelünk 1-2 gerezd kinyomott fokhagymával, sóval, borssal és olívaolajjal, majd ezt extrázzuk vagy zöldfűszerekkel (bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, oregano...), vagy például nekünk a legnagyobb kedvencünk az aszalt paradicsomos változat lett, amihez ízlés szerint apróra vágott aszalt paradicsommal egyesítjük. Egyszerű, nagyszerű, tápláló - és sorozatnézéshez is kiváló.
9. Ha minden kötél szakad: magok (és aszalványok)
Dió, mogyoró, mandula, kesudó, magmixek...teli szuperjó zsírokkal, rostokkal. Persze a zsírtartalmuk miatt érdemes mértékkel fogasztani őket, és a sótlan változatot választani. Oh, és még egy ötlet: fogyasztásra kész gesztenye! Nálunk eddig nem volt a repertoárban, de az Auchanban találtam egy nagy üveggel, ami semmi mást nem tartalmaz, mint gesztenyét - ez is tökéletes megoldás lehet (annyira, hogy még fotózni is elfelejtettem).
Tetszettek az ötletek? Érdekel az egészséges, kiegyensúlyozott ÉS élvezhető életmód? Akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal, gyakorlati tippekel és trükkökkel várok mindenkit sok szeretettel és egy szuper kis közösséggel.
Disclaimer: a videók elkészülését az Auchan Magyarország támogatta, amelyért hálás köszönet.