sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

Fullextrás vacsora: töltött édesburgonya nyolcféleképpen

Egyszerű, gyors, akár előre is elkészíthető, változatos, egészséges, és közben ízgazdag és izgamas - mi kell még egy szuper vacsorához (vagy ebédhez)? Vagy éppen többhöz, hiszen a töltött édesburgonyát sokféleképpen variálhatjuk, így megunhatatlan is - ehhez hoztam most 8 receptötletet.

"Mivanvacsira?" - a tapasztalataim szerint a legtöbben ennél a kérdésnél csúsznak el az egészséges életmód ösvényein. Főleg, amikor nincs előre eltervezve, elkészülve, akkor vagy marad a rendelés, vagy a fagyasztott pizza, vagy valamilyen megszokott hideg étel. Pedig egy kis előre tervezéssel és készüléssel nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Utóbbihoz a kedvenc módszerem a mix&match, azaz néhány alapanyag (kétféle szénhidrátforrás és kétféle fehérjeforrá) elkészítése pár napra előre, majd ezek kombinálása hét közben. 

Tökéletes példa erre, ha vasárnap előre lesütünk egy nagy tepsi hosszában félbevágott (és sütéshez való olívaolajjal enyhén meglocsolt) édesburgonyát, amit akár 3-4 napon keresztül is tudunk úgy variálni, hogy mindig más, mindig izgalmas, mindig tápláló és íncsiklandó fogás kerüljön az asztalra.

De akkor is tökéletes választás a töltött sült édesburgonya, ha nem készítettük el előre, hiszen félbevágni és betoltni a sütőbe pár perc, ahol ~20 perc alatt 180 fokon meg is sül, közben pedig előkészítjük mellé a salátás köretet, öntetet és a "tölteléket" - azaz így is belefér a 20-30 perces vacsora kategóriába, amivel az egész családot könyű lenyűgözni. 

Ehhez hoztam most 8 szuper és nálunk nagyon bevált receptötletet, amelyek nálunk is elég gyakran szerepelnek az étlapon, és a "töltelékek" variálásával tényleg megunhatatlanok: 

1. Currys csicseriborsóval töltött édesburgonya 

20200323_154552.jpg

Hozzávalók (2 személy): 1 nagy konzerv csicseriborsó, 2-3 közepes édesburi, 1 gránátalma, vöröshagyma, fokhagyma, tahini, olívaolaj, citromlé, só, bors, curry, kurkuma

Az édesburgonyákat félbevágjuk hosszában, sóval, borssal, sütéshez való olívaolajjal összeforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük 180 fokon kb 20-30 perc alatt, amíg szét lehet nyomni a közepét. Ez idő alatt az apóra vágott vöröshagymát és fokhagymát megdinszteljük, mehet rá a lecsöpögtetett csicseriborsó, curry, kurkuma, római kömény, só, bors, és pár perc alatt megpirítjuk. Ezt halmozzuk a szétnyomott édesburikra, majd mehet rá a gránátalma, tahinis öntet (tahini, só, bors, olívaolaj, citromlé, víz), és egy nagy adag olívaolajos zöldsalátával tálaljuk.

2. Mexikói töltött édesburgonya

20200512_083009.jpg

Hozzávalók: 2-3 édesburgonya, 1 kukorica konzerv, 1 bab konzerv vagy mexikói babkonzerv, 1-2 avokádó, lime, koriander, lilahagyma


Az édesburit félbevágjuk, majd kicsit sütéshez való olívaolajjal átforgatjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük kb. 20-30 perc alatt félidőben átforgatva őket. Akkor jó, ha villával szét lehet nyomni a közepét, ahova mehetnek majd a kukiorica, babkonzervek, avokádó szeletelve vagy guacamoleként, és lilahagyma vagy még koktélparadicsom is szuper hozzá. Na és persze a végén koriander, lime-lé és csípős salsa!

3. Pesztóval és fűszeres sült fehérbabbal töltött édesburgonya 

20200324_145520.jpg

Hozzávalók: 2-3 közepes édesburgonya, sütéshez való olívaolaj, 1 nagy vagy két kis konzerv fehérbab (vagy ~200g fehérbab megfőzve), provance-i fűszerkeverék, 2 gerezd fokhagyma,, zöld pesztó, lilahagyma, bazsalikom

Az édesburgonyákat megsütjük a szokásos módon, közben a lecsöpögtetett fehérbabot serpenyőben lepirítjuk sütéshez való olívaolajon fokhagymával és provance-i fűszerekkel (bazsalikom, oregano, rozmaring kakukkfű, majoranna, borsikafű keveréke, de lehet ezek közül bármelyik) pár perc alatt. A megsült édesburgonyákra halmozzuk a fehérbabot, pesztót, és adhatunk még hozzá bazsalikomot és lilahagymát is - nagyon jól feldobják. 

4. Spárgapesztóval és marinált fehérbabbal töltött édesburgonya

20200512_082647.jpg

Ha kulinárisan egy dolgot kiemelni az elmúlt 2 hónapból, akkor a karanténkonyha legnagyobb sztárja nálunk biztosan a marinált fehérbab lett, mi teljesen függők lettünk mindhárman…és amikor azt hittük, ennél jobb már lesz, akkor lett: a friss és finom spárgapesztóval! Kicsit úgy dobja fel ezt az egyszerű fogást, mint a lassan elkezdődő lazítások és a jó idő a kedvünket. Ráadásul szokás szerint végtelenül egyszerű elkészíteni, elég néhány egyszerű alapanyag hozzá:

20200513_135349.jpg

Közben mégis egy rendkívül izgalmas, tartalmas, egészséges ÉÉS finom fogás lesz a végeredmény, ami tökéletes kicsiknek és nagyoknak egyaránt – Poldinál akkora siker lett a spárgás kence is, hogy nekünk nem sokat hagyott, szóval érdemes dupla-tripla adagot készíteni belőle. A receptért nézzétek végig a villámvideót - igen, pont ennyire könnyű elkészíteni!

5. Marinált lencsével és fetával töltött édesburgonya

img_20200506_180920_417.jpg

Oké, nemcsak a marinált fehérbabra, de úgy általában a marinált hüvelyesekre sikerült rákapnunk az elmúlt hetekben - ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehérbabot (és ugyanígy működhet más hüvelyessel is). A fenti videóban megtalálátok a receptet hozzá, itt még annyival egészíteném ki, hogy nagyjából bármilyen friss és száraz fűszernövénnyel működhet, ami van otthon, érdemes variálni őket; és a balzsamecet helyett is mehet például vörösborecet. 

Tökéletesen illik hozzá a fetasajt vagy kecskesajt, és a friss petrezselyem vagy koriander.

6. Zöldfűszeres túróval töltött édesburgonya

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás mind közül, hiszen semmi más nem kell hozzá, mint megsütni a félbevágott édesburgonyát, közben egy doboz túrót összekeverni 2-3 ek. görög joghurttal, egy kinyomott fokhagymagerezddel, sóval, borssal és friss zöldfűszerekkel (itt is tényleg bármi működhet akár friss, akár száraz fűszernövényről legyen szó: petrezselyem, bazsalikom, oregano....ami éppen van otthon.

(fenti képen együtt szerepel a marinált lencsével)

7. Chia lekváros-mogyoróvajas töltött édesburgonya

20200423_140705.jpg

És a végére két édes variáció, ami akár reggelire vagy desszertre, kisétkezésre is tökéletes lehet. Ráadásul végtelenül egyszerű elkészíteni még akkor is: a félbevágott édesburgonyát megsütjük, közben egy kis lábosban 2 bögre fagyasztott málnát (lehet más gyümölcs is) elkezdünk kiolvasztani és melegíteni, és amikor már szétesik, akkor hozzáadunk 2 evőkanál chia magot, kevergetjük még együtt egy kicsit, majd félretesszük 10-15 percre, amíg "lekvárrá" összeáll. Ha kész az édesburgonya, villával szétnyomkodjuk a közepét, chia lekvárt és mogyoróvajat kanalazunk rá. 

Tipp: a mogyoróvajnál nagyon figyeljünk rá, hogy 100% földimogyoró legyen - ugyanis még nagy drogéria lánc bio mogyoróvajánál is belefutottam már, hogy cukor és pálmazsír van benne, amelyek teljesen feleslegesek. Az Auchan bio részlegén például az elmlt hetekben is sikerült találnom 100%-osat. 

8. Görög joghurtos-áfonyás töltött édesburgonya 

20200423_140717.jpg

Görög joghurt, friss vagy fagyasztott áfonya, kókuszreszelék - nincs is mit hozzátenni, csak azt, hogy próbáljátok ki, tényleg isteni!

Tetszettek a receptötletek? Szeretnél te is egészségesen enni úgy, hogy közben élvezed az étkezést és az izgalmas ételeket? Akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal várok mindenkit, aki szeretne egy hosszú távon, az egész család számára fenntartható egészséges és élvezhető életmódot kialakítani - mert igen, ez lehetséges!

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása