Talán soha nem olyan nehéz kikászálódni az ágyból, mint a zimankós, zord és legfőképpen sötét reggeleken, azonban egy színes, tartalmas és izgalmas reggeli nagy lökést adhat az ilyen napindításokhoz is. A kenyeres reggelik klasszikusnak mondhatók, éppen emiatt sokszor nem is gondoljuk, milyen változatos variációkat lehet belőlük varázsolni. Ehhez hoztam most ötleteket szezonális alapanyagokból mint a sütőtök vagy akár a cékla.
Azt már régóta tudjuk, hogy nemcsak van élet a klasszikus sajtos-sonkás feltéten, de ott kezdődik csak igazán. Egy kis kreativitással és az alapanyagok bátor kombinálásával úgy tudjuk turbózni a kenyeres reggeliket (amelyeket véletlenül sem kezett el senki kihagyni az újévi diéta miatt, ugye?), hogy azok színességükkel és kreativitásukkal nemcsak mosolyt csalnak az arcunkra a nyomott reggeleken, de a természetes alapanyagoknak köszönhetően még a hosszú távú egészségi céljainkat is szolgálják. Ehhez természetesen érdemes lehetőleg egy jó, kovászos házi/kézműves kenyeret választanunk, de akkor se essünk kétségbe, ha nincs lehetőségünk otthon sütni vagy kézműves pékségbe járni. Ma már a boltokban és a csomagolt kenyerek között is lehet olyan változatokat kapni, amelyek megfelelőnek mondhatók - csekkoljuk mindig az összetevőket, és ha a 4-5 alapvető hozzávalón (liszt, víz, só, élesztő ésvagy kovász) kívül nincs más benne, akkor sínen vagyunk. Ezután pedig már csak a feltétek hiányoznak - nézzünk is pár ötletet:
1. Céklahumuszos toast avokádóval, dukkah-val, rukkolával
Céklahumusz: 1 nagy fej céklát hámozunk, kockákra vágunk, összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, és 180 fokos sütőben 50 p alatt megsütjük. Ezután aprítógépben krémesítjük 1 kis konzerv csicseriborsóval, tahinivel, 2 gerezd fokhagymával, citromlével, sóval, borssal.
Dukkah: 50 g diót, 50 g törökmogyorót és 30 g szezámmagot forró serpenyőben megpirítunk pár perc alatt, majd egy aprítógépben vagy mozsárban összetörjük őket, hozzáadva 1 ek őrölt római köményt, 1 ek őrölt koriandert, sót, borsot és egy kis fahéjat. Tökéletes humuszhoz, toastokhoz, salátákhoz is.
A toastot megkenjük céklahumusszal, egy fél avokádót vágunk rá, majd megszórjuk dukkah-val és rukkolával, egy kis lime-lével meglocsoljuk.
2. Labneh toast gránátalmával, újhagymával, fenyőmaggal
Egy nagy doboz (400g) görög joghurtot összekeverünk 1/2 kiskanál sóval, majd egy tálban elhelyezett textilbe öntjük, amelynek 4 sarkát összekötjük. A csomó alatt átvezetünk egy fakanalat, ennél fogva fellógatjuk a tálban, amelybe kicsöpöghet a leve. Egy éjszakára vagy inkább 24 órára állni hagyjuk.
A toastot megkenjünk labnehhel, megszórjuk a gránátalma magjaival, karikázott újhagymával, fenyőmaggal, friss korianderrel és egy pici lime-lével meglocsolva tálaljuk.
3. Ricottás toast sült fűszeres szilvával, dióval, fahéjjal
Egy tepsihez 15-20 szem szilvát félbevágunk, majd olvasztott vajjal megkent tepsire helyezünk vágott felükkel felfelé. Megszórjuk kínai ötfűszerrel (vagy csillagánizzsal, fahéjjal, kardamommal, pici borssal), egy mézet csorgatunk rá, majd még egy kis vizet öntünk alá, és mehet a sütőbe 180 fokra 20 percre kb.
A kenyereket igény esetén pirítjuk, megkenjük ricottával, ráhalmozzuk a sült szilvákat, diót törünk rá, és plusz fahéjjal tálaljuk.
4. Kecskesajtos toast sült balzsamos szőlővel, mandulával, bazsalikommal
A szőlőt olívaolajjal, balzsamecettel, pici sóval és mézzel összeforgatunk, majd 180 fokos sütőben 20 p. alatt megsütjük.
A kenyeret igény szerint megpirítjuk, majd megkenjük kecskesajttal, ráhalmozzuk a sült szőlőt, megszórjuk friss bazsalikommal, mandulával és egy kis balzsamecetkrémmel tálaljuk.
5. Gorgonzolás toast datolyaszilvával, serrano sonkával és dióval
A kenyérszeleteket igény esetén megpirítjuk, majd megkenjük gorgonzolás sajtkrémmel. A datolyaszilvákat vékonyra szeleteljük, és a megkent kenyerekre helyezzük a sonkával és a tört dióval együtt. Egy pici rozmaringgal és mézzel tálaljuk.
6. Kecskesajtos toast kakukkfüves-mézes sütőtökkel, vörösáfonyával
A sütőtököt hámozzuk, kockákra vágjuk, majd összeforgatjuk olívaolajjal, sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis mézzel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A kenyérszeleteket igény szerint pirítjuk, megkenjük krémes kecskesajttal, majd az elkészült tökkel, aszalt vörösáfonyával és egy kis plusz zöldfűszeres kecskesajttal tálaljuk
Tetszett a bejegyzés? Szeretnél egy olyan egészséges és kiegyensúlyozott életmódot kialakítani idén, ami nemcsak a céljaid elérésében támogat, de még élvezed is? Akkor kövesd a blogot és az Instagam-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal, tippekkel várok mindenkit sok szeretettel, akit érdekel egy valóban fenntartható életmód kialakítása és fenntartása - akár kisbaba, kisgyerek mellett is.