sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

Az idei nyár 6 legjobb, fullextrás salátája

Görögdinnye, sárgadinnye, nektarin, főtt kukorica…ki mondta, hogy csak magukban lehet őket fogyasztani? Hat olyan izgalmas és extra kombinációt hoztam, amelyek biztos, hogy feldobják a nyári esti vacsorákat a teraszon a családdal, barátokkal - és szerintem a legjobbak 2019-ben.

Régóta mondom, hogy a saláták a világ legmenőbb kajái: millióképpen variálhatók, színesek, táplálók, egészségesek, laktatók…mi kell még a boldogsághoz? Mi egész évben hatalmas saláta-függők vagyunk, de tudom, hogy sokaknál nyáron jön el igazán a szezonja, amikor annyi finom és friss zöldség, gyümölcs érhető el, amikor a hőségben semmi más nem esik jól, amikor talán még jobban igyekszünk figyelni az étkezésünkre a lenge ruhák és a bikinik szezonjában.

Ilyenkor a legkönnyebb szerintem elkezdeni bevezetni azt a szokást is az életünkbe, hogy naponta (legalább) egy étkezésünk saláta legyen, ami elsősorban nem is a bícsbádi, hanem sokkal inkább az egészségünk, közérzetünk miatt fontos – ez egyébként úgy általában az egészséges életmódra is igaz: nem hiszek abban, hogy csak azért kellene figyelni a megfelelő étkezésre és mozgásra, hogy nyáron jól mutassunk a strandon – ennek a hozzáállásnak lesz a vége szinte mindig (90-95%-ban!) a jojózás, és hogy többet hízunk vissza, mint amennyit kínkeservvel leadtunk (az elmúlt évtizedben egyértelművé vált, hogy a legtöbb fogyókúrás vagy diétás módszer igazából hízókúra hosszú távon, és hiába az újabb és újabb „csodamódszerek”, az elhízottak és túlsúlyosak aránya egyre csak nő). Hiszek viszont az egész évben tartható egészséges, kiegyensúlyozott és aktuálisan trendi diétás irányzatokon túllépő, sablonmentes életmódban, amiben nincsenek csalónapok meg csodaszerek, amiben az étel stressz helyett tápanyag-és öröm forrása. És hiszek abban is, hogy a saláták a legjobb kaják, és hogy ezt bebizonyítsam, hat izgalmas ötletet hoztam, amelyeket már többször is teszteltünk. 

Az első és a legfontosabb lépés: egy hatalmas adag zöld színű saláta tetszés (és éppen aktuális akció) szerint: jégsaláta, madársaláta, bébispenót, rukkola vagy valamilyen salátakeverék. Utána ezt lehet extrázni például így:

Dinnye-uborka saláta fetával és mentával

67823783_1512486105555402_3121362178083389440_n.jpg

Talán az egyik legfrissítőbb saláta az összes közül, hála a mentának és a lime-nak. Az édes, lédús dinnye és a sós fetasajt kombinációja pedig igazán különlegessé teszi ezt a salátát, ami a késő nyár esti vacsorák kötelező fogása lehet még a következő hetekben. Az elkészítése végtelenül egyszerű: az uborkát, fetasajtot és a dinnyét felkockázzuk, majd tetszőleges zöldalátára (jégsaláta, bébispenót, madársaláta) halmozzuk őket az olajbogyóval együtt. A végén pedig friss mentával és lime-os öntettel tálaljuk, amelyhez olívaolajat, kis mézet, mentát, lime-ot, sót és borsot keverünk össze.

Dinnyés burrito tál

68335550_453190348564289_2525413965157105664_n.jpg

Ha elkezdtünk barátkozni a sós-édes párosításokkal, akkor itt az ideje szintet lépni, és kipróbálni egy olyan érdekes, mexikói ihletésű kombinációt, mint a dinnyés burrito tál. Oké, első ránézésre elég távol állhat a magyar néplélektől…de hát nincs mit tenni, nekem a legnagyobb szerelmem a mexikói konyha, amit miért is ne lehetne kombinálni az örök kedvenc nyári gyümölcsünkkel, a görögdinnyével? Akármennyire is furcsának tűnhet ez a kombináció, a sós csirke, a csípős szósz, a kukorica és igen, még a csípős bab is valahogy egy szuper kombinációt alkot a dinnyével – mindenképpen próbáljátok ki, ha valami újdonságra vágytok!

Amíg megfőzzük a kukoricát, pont meg tudjuk sütni a csirkemellet is, amit ebben az esetben érdemes valamilyen mexikói (például taco vagy fajitas) fűszerkeverékkel megszórni. Amint kész vannak, egy jó nagy adag jégsalátára szeleteljük őket egy fél avokádóval, mexikói chilis babbal és néhány szelet görögdinnyével együtt, majd ezt az egészet friss korianderrel és avokádós öntettel dobjuk fel (vagy a chili-lime öntet is szuperül passzol hozzá). Az avokádós öntethez avokádót, egy kis görög joghurtot, tabasco szószt (vagy valamilyen chilit), vizet, kinyomott fokhagymát, sót, borsot és coriander mixelünk össze ízlés szerint.

Sárgadinnyés saláta pármai sonkával

67876305_409799639643753_8379592301004980224_n.jpg

A sárgadinnye és a pármai sonka legalább olyan tökéletes párosítás, mint a füge és a kecskesajt…ha pedig még feldobjuk egy kis (buffala) mozzarellával (vagy parmezánnal), lilahagymával és balzsamecetes öntettel, majd az egészet egy hatalmas adag rukkolás salátaágyra pakoljuk, akkor egy igazán extravagáns, olaszos nyári salátával lephetjük meg magunkat és a családunkat vacsorára. A hozzávalókat csak összedobjuk, majd meglocsoljuk az öntettel, amihez olívaolajat, balzsamecetet, kinyomott fokhagymát, sót és borsot keverünk össze. De még jobb, ha balzsamecetkrémet tudunk használni.

Balzsamecetes nektarin saláta balzsamos csirkemellel

68438983_336414393903626_104292865487667200_n.jpg

Paradicsom és nektarin – igazi nyári zöldség és gyümölcs kombó, amelyet ha eddig nem jutott eszünkbe együtt fogyasztani, akkor itt az ideje, ugyanis nagyon jól passzolnak egymáshoz. Először a csirkemellet pácoljuk be olívaolaj, balzsamecet, kinyomott fokhagyma, só és bors keverékébe (ha van időnk, akkor hagyjuk állni benne egy félóra-órát) – ebből az öntetből dupla adagot készítsünk, hiszen ugyanez a kombó kerül majd a salátára is. Majd süssük ki serpenyőben a csirkemellet. Amíg megsül a csirke, elkészítjük a salátát, amelyhez a nektarint, a paradicsomot gerezdekre vágjuk, egy nagy adag zöldsalátára halmozzuk, megszórjuk friss kecskesajttal vagy mozzarellával, friss bazsalikommal és a balzsamecetes öntettel, és a sült csirkemellel tálaljuk.

Sült padlizsános saláta kukoricával és fetával

67545657_470466380411179_7931752539177877504_n.jpg

A padlizsánt felkockázzuk, és ha van időnk, akkor besózzuk, majd félóra múlva lecsepegtetjük, kinyomjuk belőle a nedvességet. Ha jobban sietünk, akkor sincs nagy baj, akkor ezt a lépést kihagyjuk, és összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sóval, borssal és egy kinyomott fokhagymával jó alaposan, majd egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket, és 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük őket (félidőben átforgatva). Eközben megfőzzük a kukoricát, felszeleteljük a paradicsomot, avokádót, és egy nagy adag zöldsalátára (jégsaláta, bébispenót, rukkola) halmozzuk őket a feta sajttal, majd a kukoricával és a padlizsánanal együtt. Öntetnek olívaolajat, balzsamecetet, dijoni mustárt, kinyomott fokhagymát, sót és borsot keverünk össze ízlés szerint, és meglocsoljuk vele a kész salátát.

Kukoricás tonhalsaláta

67905286_377534492835755_4896749405954113536_n.jpg

Nálunk a tonhalsaláta az örök jollyjoker: a legtöbbször valamilyen változata kerül az asztalra, amikor nincs időnk/energiánk/kedvünk semmi extrát sem csinálni a konyhában. Nyáron a legjobb feldobni frissen főtt kukoricával, ami pont elkészül addig, amíg a saláta összetevőit összedobáljuk: tetszés szerint zöldsaláták (jégsaláta, bébispenót, rukkola, madársaláta), paradicsom, uborka, kápia/kalifornai paprika, tonhal és feta vagy mozzarella sajt ízlés szerint. Chili-lime öntet nagyon jól passzol hozzá, amihez olívaolajat, lime-ot, egy kis vörösborecetet, mézet/édesítőt, egy kinyomott fokagymát és sót, borsot keverünk össze, majd a salátára locsoljuk, miután az elkészült főtt kukoricát is rámorzsoljuk vagy rászeljük.

Szeretnél színesen, változatosan, ugyanakkor egészségesen enni? Eleged van a sablonos diétákból, mert soha nem vezetnek sikerre? Akkor jó helyen jársz! Kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal, receptekkel és egészséges életmód tippekkel és trükkökel várlak. Ha pedig úgy érzed, itt az ideje új szokásokat kialakítani és tényleg kezedbe venni az irányítást az életmódod felett, akkor keress bizalommal a sablonmentes@gmail.com email címen, örömmel segítek Neked is.

 Inspiráció innen: 

  • The Real Food Dietitians
  • Pinterest 
  • Food to love. Heal your gut. Feel better naturally kiadás
  • Mealime applikáció

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása