Hivatalosan is itt a nyár, vele pedig lassan a jó idő és a rövidebb ruhák, na meg a saláták szezonja. Nem csak a formába lendüléshez, de a könnyű nyári vacsorákhoz, grillpartikhoz és baráti összejövetelekhez is tökéletes választás valamilyen izgalmas quinoasaláta, amelyet millióképpen lehet variálni - én most 4 ötletet hoztam hozzá.
A nyár elérkeztével sokan érzik, hogy itt az ideje kicsit egészségesebbé, könnyedebbé varázsolni az étkezéseket, na meg persze most már tényleg formába lendülni. Így ha valamikor, akkor a nyár (és a lenge ruhák szezonjának) közeledtével egyre többen igyekeznek megreformálni az étkezésüket, aminek elengedhetetlen része a több zöldség/gyümölcs/valódi és természetes étel fogyasztása. A jó hír, hogy az egészséges étkezés nem kell, hogy unalmas legyen, sőt: a színes, tartalmas, egészéges, de mégis laktató és tartalmas szupersaláták lehetnek a legizgalmasabb fogások, amelyek még támogatnak is minket a hosszú távú egészségi céljaink elérésében. Hiszen ahogy sokszor írtam már én is: a saláták a világ legmenőbb fogásai! Íme néhány példa erre:
1. Karibi quinoasaláta
Hozzávalók (1 adag):
- Nagy adag madársaláta vagy rukkola
- 40-50g quinoa
- 1/2 csomag fagyasztott garnéla (125g)
- 1/2 kis konzerv kukorica
- 1/2 kis kozerv vesebab
- 1/2 avokádó
- Pár szem koktélparadicsom
- Lilahagyma
- Extra csípős salsák
- Öntet: olívaolaj, lime-lé, só, bors, kinyomott fokhagyma, chili
A quinoát a tasak utasításai szerint öblítés után megfőzzük, közben a saláta többihozzávalóját szeleteljük, összeállítjuk az öntettel együtt. A főzési idő végén a garnélákat pár perc alatt megpirítjuk, majd összeállítjuk a salátát a képen látható módon vagy a fantáziánk szerint.
2. Görög quinoasaláta
Hozzávalók (1 adag):
- Nagy adag jégsaláta vagy bébispenót
- 50g quinoa
- Fekete olajbogyó
- 1 paradicsom
- 1/2 uborka
- Lilahagyma
- 50g fetasajt
- Sok-sok friss petrezselyem
- Öntet: olívaolaj, citromlé, só, bors, kinyomott fokhagymagerezd
A quinoát alapos öblítés után a tasak utasításai szerint megfőzzük, közben a többi hozzávalót felszeletejük, összekészítjük, majd a megfőtt quinoával összeállítjuk a salátát.
3. Marokkói quinoasaláta
Hozzávalók (1 adag):
- Nagy adag bébispenót vagy rukkola
- 50g quinoa
- 1 narancs szeletelve
- 4-5 datolya kockázva
- 50g mandula szeletelve
- Lilahagyma
- Opcionális: gránátalma
- Öntet: olívaolaj, balzsamecet, fahéj, só, bors, méz
A quinoát öblítés után a tasak utasításai szerint megfőzzük, közben összeállítjuk a saláta és az öntet összetevőit, majd a főtt quinoával a képen látható módon vagy a fantáziánk szerint tálaljuk.
4. FRISSÍTŐ MENTÁS-BORSÓS QUINOASALÁTA FETASAJTTAL
Hozzávalók (1 adag):
- Nagy adag friss jégsaláta vagy madársaláta
- 40-50g quinoa megfőzve
- 150-200g főtt borsó
- 70g fetasajt
- Sok-sok friss menta
- Öntet: olívaolaj, citromlé, só, bors
- Opcionális: lilahagyma
A quinoát alapos öblítés után a tasak utasításai szerint megfőzzük egyidőben a borsóval (amelynek pár perc elég). Közben összeállítjuk az öntetet, majd a quinoát, borsót, fetasajtot összekeverjük, és sok-sok friss mentával és a citromos öntettel tálaljuk.
Tetszettek az ötletek? Szeretnél te is idén nyáron végre egészségesebben és fittebben élni? Szeretnéd tartalmas, laktató és ízletes salátákkal feldobni a mindennapokat? Akkor van egy jó hírem! Megjelent a SABLONMENTES SALÁTÁK E-RECEPTKÖNYV, amelyben 43+ salátarecept mellett 16+ öntetötlet is és a 6 legfontosabb tippet is megtalálod ahhoz, hogy hogyan állíthatunk mi magunk össze izgalmas, tartalmas salátákat – amelyekkel úgy lakhat jól testünk, lelkünk, szemünk is, hogy közben a hosszú távú egészségi céljainkat is szolgáljuk. A receptek nagy része egész évben készíthető, de van benne pár szezonális ötlet is a sütőtöktől a spárgán át a dinnyéig. Rendeld meg ITT, vagy keress a sablonmentes@gmail.com email címen!
Ha pedig további ötletekre és inspirációra, receptekre van szükséged, akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal várok mindenkit, aki szeretne egészséges, aktív, fitt életet élni.