sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

Hozzátáplálás: tényleg szükség van pürékre és etetésre?

Anya kezében a műanyag kanál és a bébiételes üveg/tálka, a baba pedig ül és várja a falatot. Így néz ki a hozzátáplálás a reklámokban, ezt látjuk mindenhol, így ritkán jut eszünkbe megkérdőjelezni. De biztos, hogy csak így lehet? Biztos, hogy ez (a) jó a babának vagy a szülőknek? Hiába a bevett szokás: a gyakorlat és a tudomány szerint nem feltétlen.

90521305_756541251838709_3339367867555512320_n_1.jpg

Vannak ilyen alaptézisnek elkönyvelt dolgok az életben, főleg a szülővé válás során, amelyeket készen kapunk, és annyira beleivódtak már a mindennapokba és a köztudatba, hogy legtöbb esetben meg sem kérdőjelezzük őket, hanem simán elfogadjuk létezésüket. Ilyen az, hogy ha gyerekünk születik, akkor “nem fogunk tudni aludni, utazni, edzeni, egészséges enni majd” (nem igaz), a várandósságot kötelező plusz kilókkal zárni (nem igaz), a babakocsi/babaétkészlet a babakelengye kötelező része (nem igaz), vagy hogy a hozzátáplálás az úgy néz ki, hogy anya ül, kezében a pürés műanyag színes tál/üveg, a színes kiskanálon a pulykás-körtés-tökös püré, a baba pedig elfogadón nyitja a száját. Vagy nem, és a falon landol az egész püré, de a püré-kiskanál az akkor is ott van. Mert ez így működik.

Disclaimer: a posztnak nem célja senkiben rossz érzést kelteni, aki a pürés táplálást választja, választotta, sokkal inkább azoknak szól, akik még/újra a hozzátáplálás előtt vannak. Nekik szeretne információt, új perspektívát átadni, elgondolkodtatni a sablonokról, sémákról – és hogy érdemes mindent megkérdőjelezni. Hiszen a helyesen feltett kérdés néha többet ér, mint a helyes válasz. És ahogy már volt szó róla: a hozzátáplálás sikere nem (csak) a formán múlik, sokkal inkább a szülői hozzáálláson és tudatosságon.

Ki gondolt már bele abba, hogy nem, egyáltalán nem kötelező sem pürésíteni, sem kanállal etetni a babát? Hogy nem kell, hogy a hozzátáplálás egy nyűg legyen (akár a pürésítéssel, akár a külön főzőcskével, a külön etetéssel vagy a szájzáras babával történő harccal)? Hogy lehet úgy is, hogy a baba a hozzátáplálás kezdetétől becsatlakozik a családi étkezésekbe, önállóan eszik és azt, amit az egészségtudatosan étkező család többi tagja? Hogy lehet a hozzátáplálás és a közös étkezés öröm és kaland?  És ha azt mondom, hogy nemcsak nem kötelező pürésíteni, de számos pozitív hatása lehet kutatások szerint annak, ha kihagyjuk az etetést és a bébiételeket? Megfordítom: negatív hatása lehet a pürékkel történő etetésnek egyes tanulmányok szerint. Amelyekből sajnos meglehetősen kevés van, hiszen a legfurcsább az egészben, hogy még a témát kutatót is mint alapaxiómát kezelik a pürét/kanalas etetést. Pedig nem az.

Egy kis történelem

Az egész helyzet onnan datálódik egyébként, hogy a 2. világháború után

Benjamin Spock amerikai gyermekgyógyász és a sztálinista felzárkózó iparosodás bürokratái egyaránt abban látták a megoldást [a demográfiai és termelési kihívásokra], ha a termelésnek rendelik alá a csecsemők bioritmusát. A jó anya nemcsak szült és dolgozott, de időre szoptatott, és hamar elválasztotta néhány hetes korától zöldség- és gyümölcspürékkel táplált gyermekét.

írja Balázs Zsuzsanna. Az ajánlások sokáig ezt követték le, és csak szép lassan az évtizedek folyamán jutottunk el odáig, hogy 2002-ben megjelent a WHO 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásról szóló ajánlása.

Hiába telt el azóta közel 20 év(!), a hozzátáplálási ajánlások szinte sehol nem követték le azt, hogy a hozzátáplálás ideális esetben hat hó körül/után kezdődik – amikor pedig már a babák képesek önállóan enni falatkákat a családi ételekből (vannak üdítő kivételek, mint az izraeli ajánlás, amely maximum pár napig javasolja a püré kínálását; és vannak elég abszurd ajánlások is, mint a magyar, amelynek furcsaságairól ITT írtam az egyik legolvasottabb bejegyzésemben). Azaz a püré indokolt volt akkor, amikor korán kezdték a hozzátáplálást, hiszen pár hetes vagy hónapos babák valóban nem képesek más formátumban segítség nélkül enni. De ez nem így van hat hónapos kor után. Pedig mind a gyakorlat, mind egyre több kutatás bizonyítja, hogy hat hó felett a babák képesek egyedül enni falatkás, családi ételeket, és bizony számos pozitív hatása van, ha a természetes fejlődésüket ilyen módon támogatjuk. Ez maga a BLW, amelynek áldásos hatásairól már számtalan bejegyzésben írtam (na meg persze egy egész könyvet az első magyar komplex BLW-könyv szerzőjeként), így most itt az ideje, hogy a másik oldalról is megvizsgáljuk a történetet: a BLW előnyeivel szemben mik lehetnek a pürés hozzátáplálás és a kanállal történő etetés hátulütői és problémái?

img_20200604_180315_012.jpg

A bejegyzés megírásához Gill Rapley két kutatását hívtam segítségül, amelynek bevezetőiben ő is megjegyzi, hogy sajnos annyira alapaxiómává nőtte ki magát a püré és a kanalas etetés, hogy még a tudósok és kutatók ezt tekintik a természetesnek, így nagyon kevés kutatás készült a témában. Ő viszont összegyűjtött mindent, én pedig az ő eredményeit foglalom össze a saját és a tanácsadások során szerzett tapasztalatommal és ismereteimmel kiegészítve. A téma fontossága miatt két külön bejegyzésben írok a pürékről és a kanalas etetésről. Ez az első rész a pürésítés lehetséges buktatóival foglalkozik. Nézzük is őket:

1. A babák képesek önállóan rágni és nyelni

Hat hó felett a babák már képesek rágni és nyelni, ezért a pürés forma akár késleltetheti a fejlettebb orális-motorikus készségek megjelenését. Ráadásul ezeket a készségeket (harapás, rágás, nyelés) NEM kell megtanítani, megtanulni: ezek a baba természetes fejlődésének a lépcsői ugyanúgy, ahogy magától kezd el forogni, kúszni-mászni, felállni majd járni - akkor, amikor megérik rá (felesleges és káros is ugye korábban erőltetni ezeknek afejlődési lépcsőknek a megugrását). Érdemes is minél több lehetőséget biztosítani ezen megjelenő képességek gyakorlására – és nem hátráltatni őket a pürével, és hónapokkal eltolni egy természetes fejlődési lépcső fokának meglépését.

Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy igen, erre fogak nélkül is képesek! Gondoljunk csak bele, mi sem az (általában elsőként kibújó) a metszőfogainkkal rágunk, hanem az őrlőkkel, amelyek viszont sokkal inkább másfél éves kor körül jelennek meg. A fogak ott vannak az íny alatt, és lehetővé teszik az ételek megrágását.

20200618_085436.jpg

2. Az ételek kinézete és az ételpreferenciák

A pürésítés csökkenti (vagy teljesen lehetetlenné teszi) annak a lehetőségét, hogy a babák felismerjék az ételeket a kinézetük alapján, és hogy így megbízzanak a saját képességeikben, hogy képesek 1-1 ételt felismerni. Ez azért is járulhat hozzá a válogatóssághoz, mert így egy kellemetlen élmény valamilyen narancssárga pürével később oda vezethet, hogy minden narancssárga ételt el fog utasítani, legyen az narancs, sütőtök, barack (pontatlan dedukció).

A kicsi gyermekkorban megjelenő neofóbiában az egyik kulcs, hogy az adott étel hogyan néz ki, kinézete alapján mennyire tűnik újnak az adott étel a gyermek számára. Azaz ha nem látta magát az ételt elégszer (csak püré formájában találkozott a brokkolival hónapokig, miközben más baba ugye már hat hós korától eredeti formájában látja), akkor azzal nagy mértékben meg tudunk alapozni annak, hogy megjelenjen a válogatósság, hiszen neki újra kell kezdenie az ismerkedős periódust – és lehet, hogy ez egy éves kor felett sokkal nehezebb lesz, mint hat hónaposan. Az is probléma lehet, hogy ugye a kanalas etetés során az ételt rögtön a gyerek szájához teszik, anélkül, hogy megvizsgálhatná, hogy mi is az pontosan – itt ismét a vizuális élményektől és felfedezéstől fosztjuk meg.

64476100_702545896882142_5389390036070301696_n.jpg

Ne felejtsük el, hogy bizonyos kutatások szerint akár már a hat hó körüli babák is képesek az adott ételek ízét, textúráját és kinézetét összekötni. Azaz nagyon fontos lenne, hogy mindhárommal ismerkedhessenek a kezdetektől, hiszen ez arra enged következtetni, hogy már az első hetek-hónapok (éppen az az idő, amikor a pürét szokták adni falatkás ételek helyett) kritikusak lehetnek abból a szempontból, hogy a babák már ilyenkor képesek vizuális referenciákat kialakítani és elraktározni – ez pedig később segíthet a válogatósság megelőzésében. Talán nem véletlen, hogy sok esetben a neofóbia megjelenése egybeesik a pürékről a családi ételekre való áttérésre, hiszen ők pár hónapos lemaradással kell, hogy kezdjék az ismerkedést ezekkel az ételekkel.

3. Textúrák, ízek és élvezeti érték

A pürésítés megfosztja a babát a különböző textúrák felfedezésének lehetőségétől, és az ételek ízének intenzitását és természetét is megváltoztatja , és a homogén textúra ráadásul az ízek „torzításához” vezet, amely csökkenthet ez étkezések élvezeti értékét (ugyanúgy, mint a natúr, fűszerektől és ízektől mentes bébiételek) – pedig az élvezhetőségnek már ilyen pici korban is hatalmas szerepe lenne a gyermektáplálásban. És őszintén, mekkora az élvezhetősége egy felnőtt ember szerint az almás-tökös pulykapürének (mind küllemre, mind ízben)? Miért érdemelne kevésbé élvezhető fogásokat egy pici baba, mint mi?

95096148_527508391490074_5560834745295699968_n.jpg

Nemhogy nem kell ízetlen és „natúr” ételeket adni a babáknak, de az aromás fűszerekkel (fahéj, kardamom, gyömbér, kurkuma, curry, római kömény, bazsalikom, oregano, rozmaring, stb.) ízesített ételek kínálata kifejezetten hasznos, hiszen minél hamarabb találkoznak a babák minél változatosabb ízekkel, annál inkább arra trenírozzuk az ízlelőbimbókat, hogy később is sokkal nyitottabbak legyenek az új, izgalmas ízek és ételek iránt.

4. Egészségügyi megfontolások

A pürésítés nemcsak az ételek kinézetét, állagát, ízét (és élvezeti értékét) változtatja meg, de a sejtszerkezetet is. Így egyrészt növeli a viszkozitását, az ilyen ételeket viszont sokkal nehezebb szájon belül kezelni, azaz nem a legmegfelelőbbek a babák számára. Ráadásul nem segíti a rágásra (falatkákra) való áttérést sem, hiszen a püréken nincs mit rágni. Azaz a rágó mozdulatok hiánya (abban a korban, amikor szükség lenne rá, hiszen képesek ugye egyedül enni és rágni 6-7 hónaposan is) további fejlődési problémákhoz vezethetnek.

20200618_085511.jpg

Arról nem is beszélve, hogy a túl gyorsan lenyelhető kalóriatartalmú ételek/italok túlzott súlygyarapodáshoz is vezethetnek, hiszen a rágásnak fontos szerepe van az éhség csillapításában. És kutatások szerint vezetnek is problémákhoz: a hagyományosan hozzátáplálást babáknál sokkal magasabb a túlsúlyosak aránya, míg a BLW-s babák között magasabb a normális súlyúak aránya. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a pürékben található cukrok a „szabad cukrok” kategóriába esik. A WHO meghatározása szerint „szabad cukroknak” éppen azokat a cukrokat tekinthetjük, amelyeknek a szerkezetét meg/lebontják – így nemcsak a hozzáadott cukrok kerülendők 2 éves kor alatt teljes mértékben (amelyek egy csomó 4-6-8 hónapos babáknak marketingelt ételben is benne van), de ugyanígy emiatt bizony a gyümölcslevek és a pürék is. A szabad cukrok kutatások szerint nemcsak túlzott súlygyarapodáshoz vezethetnek, de fogproblémákhoz, megváltozott ételpreferenciákhoz, emésztési problémákhoz, és növelik a későbbiek során a diabétesz és a kardiovaszkuláris beteségek megjelenésének kockázatát. Többek között.

A túl gyorsan lenyelhető ételek emellett az emésztés hatékonyságát is befolyásolják (hiszen csökken az idő, amíg az étel a nyállal keveredhet); rövidítik az ízekkel való ismerkedésének/felismerésének idejét is.

5. Csökkenti a példamutatás lehetőségét

A példamutatás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a kisgyermek is egészségesen egyen – azaz nagyon fontos lenne, hogy a gyermek ugyanazokat az ételeket, ugyanúgy és ugyakkor egye (egészséges, változatos, ízletes), mint a szülő. Azaz ha külön időben etetjük a babát a családtól, vagy őt etetjük, amíg a mi ételünk kihűl, akkor nem tudjuk bevonni és megmutatni neki a családi étkezéseket, kizárjuk belőle. Ráadásul a mi ételünk is kihűl. 

20200618_085410.jpg

Sokan tapasztalják azt is, hogy a baba nyúl a szülői tányéron lévő ételek után, azt, abból és úgy szeretne enni, mint a szülők. A pürés táplálással mégis megfosztjuk őket ennek a lehetőségétől ha azt gondoljuk, hogy a babáknak bébiételt kell enniük, vagy akkor, ha nem vagyunk hajlandók szükség esetén átgondolni a saját étkezési szokásainkat és változtatni rajtuk úgy, hogy úgy egyen a család, hogy az nagyrészt tökéletesen megfeleljen akár egy 6-7 hónapos babának is. Hiszen ha a gyermekünknek nem adnánk, akkor mi miért esszük? Nagyon kevés kivétel van, amit ne lehetne adni a megfelelő és biztonságos módon kínálva (mézet, nyers húst/tojást/halat, nem pasztőrözött tejtermékeket és nyilvánvalóan fulladásveszélyes ételeket mint egész olajos magok, popcorn, egész szőlőszem, stb.) a kezdetektől – megkímélve magunkat a pürésítéstől, a gyermekünket pedig a legtöbb esetben teljesen felesleges pürés szakasztól.

Ezzel kapcsolatosan mindenképpen szeretném hangsúlyozni azt, hogy ahhoz, hogy a gyermekünket a hozzátáplálás kezdetétől bevonjuk a családi étkezésekbe, először át kell gondolnunk a saját étkezésünket és az étkezéshez való viszonyunkat: egészségtudatos, változatos, kiegyensúlyozott és élvezhető mindenkinek? Szoktunk együtt enni megterített asztalnál? Tisztában vagyunk testi-lelki szükségleteinkkel? Ezekkel a kérdésekkel ha nem is gyermekünk hat hónapos korában foglakozunk, előbb-utóbb akkor is kell, hiszen legkésőbb egy éves kor körül már minden családi étkezésbe javasolt a gyermekek bevonása. Viszont ezt minél előbb tesszük meg, annál több pozitív hatást tapasztalhatunk később! Ne feledjük: együnk úgy, ahogy a gyermekeinket szeretnénk enni látni! 

20200609_183151.jpg

Összefoglalás

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ételek pürésítése egy olyan korból maradt velünk, amikor valóban nem volt úgymond más választás, hiszen a 2-3 hetesen (de még a 3-4-5 hónaposan) hozzátáplálált babák valóban nem tudnak még önállóan falatkákat enni. Ez azonban megváltozik hat hónap körül, hiszen ekkor megérnek arra, hogy önállóan egyenek a családi ételekből falatkákat, és a természetes fejlődésüket ezzel is tudnánk leginkább támogatni. Viszont nagyon fontos lenne, hogy ezek a családi ételek egészségtudatosak, változatosak, kiegyensúlyozottak legyenek, a szülők viszonya az egészséges étkezéshez pedig egészséges legyen.

A következő részben hasonló részletességgel járom majd körbe a kanállal történő etetés lehetséges hátulütőit.

Ha tetszett a poszt, ha nem szeretnél lemaradni a hasonló tartalmakról és a következő részről, akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol ráadásul napi szinten frissülő tartalommal várok mindenkit, akit érdekes az egészséges családi életmód.

 

Források

  • Balázs Zsuzsanna: Hogyan lesz a nőből anya? (link)
  • Gill Rapley: Are puréed foods justified for infants of 6 months? What does the evidence tell us? (link)
  • State of Israel. Ministry of Health: Complementary Foods for Breastfeeding and For Baby Formula Nourishment (link)
  • WHO: A definition of free sugars for the UK (link)

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása