A kacsahús karakteres ízvilága sokakat rabul ejt, mégis elég ritkán kerül itthon az asztalokra. Pedig érdemes lenne gyakrabban fogyasztani nemcsak az íze, de az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. Ráadásul elkészíteni is sokkal könnyebb, mint az sokan hiszik - íme egy tökéletes példa, amivel nemcsak a casládunkat, de akár a vendégeket is lenyűgözhetjük.
Habár idehaza kevésbé népszerű és elterjedt, addig a távol-keleti országokban igen közkedvelt és gyakori alapanyag a kacsahús (gondoljunk csak a híres pekingi kacsára). Sőt, nemcsak a kulináris élvezetek, de a neki tulajdonított pozitív egészségügyi hatások miatt gyakran kerül az asztalra ezekben az államokban. Dél-Koreában például sztrók, neuraglia, elhízás, tuberkolózis, bélhurut vagy éppen magas vérnyomás "kezelésére" is javasolják a kacsahúst, amely ráadásul tápanyagforrásnak is kiváló: azon túl, hogy jó fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz mind vitaminokat, mind pedig ásványi anyagokat: riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin) és foszfort, továbbá vasat, cinket és thiamint (B1-vitamin). Sőt, zsírforrásnak is kiváló a kacsazsír, amely telített zsírsavakban szegényebb (26-33 g/100g), egyszeresen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabb (55-57 g/100g), mint más állati eredetű zsírok, így a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúak.
Talán nem véletlen születtek az alábbi eredmények egy koreiai kutatásban, amelyben azt is kimutatták, hogy 4 héten keresztül napi 600 gramm kacsahús fogyasztása közel 6%-kal csökkentette az LDL-koleszterinszintet, ahogy a karbamid szintet is, miközben a vörösvérsejt-szám növekedett. Természetesen egy 20 fős (férfiakból álló) mintát végzett kísérlet nem reprezentatív, de az eredmények érdekesek és pozitívak arra vonatkozóan, hogy inkább pozitív hatásai lehetnek a kacsahús-fogyasztásnak.
Oké, oké...de nem nehéz elkészíteni?
Sokan azért is tartanak a kacsahústól, mert tartanak az elkészítésétől (vagy fordítva: inkább maradnak a biztonságos és megszokott húsoknál). Érdemes azonban mindig kísérletezni - és a jó hír, hogy a kacsát is sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy azt a legtöbben hiszik! Néhány tipp a tökéletes (rozé) kacsamell készítéséhez:
- válasszunk kisebb melleket
- hagyjuk rajta a bőrét, amit pedig irdaljunk, irdaltassunk be
- a kulcs: ne süssük túl! maradjon rózsaszín (rozé) középen
Jellegzetes ízének köszönhetően tökéletesen passzolnak hozzá a gyümölcsösebb köretek - gondoljunk csak a szilvaszószra, áfonyára...vagy a klasszikus francia duck l'orange-ra. A kacsa és a narancs valóban nagyon jól működik együtt - hát még ha egy kis chipotle chilivel és korianderrel dobjuk fel az összhatást, akkor biztos, hogy nemcsak a családot, de még a leggurmébb vendégsereget is levehetjük a lábáról.
Sőt, ha nagyon őszinte szeretnék lenni (és miért is ne): valamiért eddig én is tartottam a kacsahústól - hiába fogyasztottam vendégségben vagy étteremben előszeretettel, nálunk sem készült itthon...eddig! Ezután biztos, hogy sokkal bátrabban fogok vele én is kísérletezni, és gyakrabban fog a megszokott csirke vagy pulyka helyett az asztalra kerülni. És az alábbi fogás is biztosan újra fog még idén ősszel készülni:
Chipotle kacsa korianderes narancs salsával
Hozzávalók (2 személyre):
Chipotle kacsamellhez:
- 2 kacsamell
- só, bors
- chipotle chili
Narancs salsához:
- 2 narancs
- 1 uborka
- 2 fej lilahagyma
- olívaolaj
- friss koriander
- 2 gerezd kinyomott fokhagyma
- lime-lé
- só, bors, chipotle chili
Az elkészítéshez nézzétek meg a receptvideót - igen, ennyire egyszerű az egész, a végeredmény mégis olyan izgalmas, hogy biztosan mindenki repetázni fog. Nálunk a fiúknál is hatalmas sikert aratott.
Ti hogyan szeretitek a kacsát?
Tetszett a recept? Szeretnél izgalmas és élvezetes, de mégis egészséges fogásokat készíteni az egész családnak? Érdekel, hogyan lehet kisbaba mellett is megoldani a kiegyensúlyozott életmódot? Akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal, tippekkel és ötletekkel várok mindenkit, aki szeretné jól érezni magát a bőrében és élvezni az ételeket úgy, hogy közben az egészségét is támogatja hosszú távon.