Habár sokak számára a nyár jelenti az igazi salátaszezont, azonban a hűvösebb napok beköszöntével sem érdemes búcsút inteni ezeknek az isteni fogásoknak, hiszen nemcsak színt hoznak a szürkülő mindennapokba, de az őszi-téli influenzaszezonban is segítenek fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellátni a szervezetünket. Azaz valódi táplálékot jelentenek testnek és léleknek egyaránt.
Szerencsére ma már egyre többen jönnek rá, hogy salátákat nemcsak nyáron, és nemcsak a diétázó lányoknak lehet enni, hanem egész évben és mindenkinek, aki szeret jókat enni. Hiszen a saláta nem egyenlő az üres és valóban unalmas jégsalátalevelekkel, hanem talán a lehető legjobban kombinálható és variálható fogás a világon, és tényleg csak a kreativitásunk szabhat határt, hogy mit tudunk kihozni belőle, és hogy mennyire tudjuk tartalmasra, laktatóra varázsolni őket.
Ehhez csupán néhány alapelvet kell szem előtt tartani, évszaktól függetlenül: vegyünk egy nagy adag salátát (jégsaláta, bébispenót, rukkola, madársaláta, római saláta, lollo saláta...), adjunk hozzá valamilyen jó szénhidrátforrást (gabonák, gyümölcsök, gyökérzöldségek), fehérjét és jó zsírforrást, na és persze a legfontosabb: az ízfaktor! Az öntet és a különböző zöldfűszerek adják a saláták lelkét; még a legegyszerűbb salátát is fel lehet dobni egy izgalmas öntettel. És persze ősszel sem kell a szezonalitást sem mellőzni, gondoljunk csak a sütőtökre, gránátalmára, almára vagy a fügére!
A kombinációk száma végtelen, azonban nézzünk most öt olyan receptötletet, amelyekkel nemcsak magunkat vagy a családunkat, de a vendégeket is lenyűgözhetjük:
1. Édesburgonya-hajdina saláta avokádóval
Hozzávalók (1 adag):
- Nagy adag saláta (jégsaláta, bébispenót, rukkola)
- 1 kisebb édesburgonya kockákra vágva
- 30g hajdina
- 1 fél avokádó
- Gránátalma magjai
- 1/2 lilahagyma
- Pár szem dió
- Olívaolaj, só, bors, kakukkfű
- Öntet: olívaolaj, só, bors, lime-lé, pici méz
- Friss bazsalikom
Elkészítés:
az édesburgonyát kockákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megszórjuk sóval, borssal, kakukkfűvel (vagy bármilyen más tetszőleges zöldfűszerrel), egy kevés (sütéshez való) olívaolajat öntünk rá, összeforgatjuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük 175 fokra előmelegített sütőben. Amíg megsül, megfőzzük a hajdinát a zacskó utasításai szerint, összeállítjuk az öntetet, majd az elkészült hajdinával és édesburgonyával a salátát is a gránátalmával, lilahagymával, dióval és friss bazsalikommal.
2. Sütőtöksaláta gránátalmával és tahinis öntettel
Hozzávalók:
- Jégsaláta, madársaláta
- 1-2 kisebb szelet sült sütőtök
- 1/4 gránátalma magjai
- 1/2 lilahagyma
- 1/2 uborka
- 50g fetasajt
- Öntet: tahini, olívaolaj, citromlé, só, bors
- Friss koriander
Elkészítés:
A sütőtököt szeletekre vágjuk és kb. 170 fokon megsütjük 40-50 perc alatt (érdemes ugye egy egészet megsütni, hiszen millióképpen lehet használni: levesbe, muffinba, zabkásába, salátákba, csak úgy magában...). A salátához felvágjuk a jégsalátát, uborkát, hagymát, fetát majd a sütőtököt, kiverjük a gránátalma magjait, összeállítjuk az öntetet, és együtt tálaljuk őket.
Mivel nálunk tényleg szinte minden nap szerepel saláta a családi menün, és mivel a BLW-nek köszönhetően a fiunk hat hónapos kora óta a családi étkezésekbe kapcsolódott be (így soha nem etettük vagy kapott külön pürét, babaételt), így 2 évesen számára is természetesek ezek az ételek - a jobb oldali tányér az övé.
3. Marokkói hajdinasaláta
Hozzávalók:
- Nagy adag jégsaláta, rukkola
- 40-50g hajdina
- 1 répa
- 1/2-1/4 gránátalma
- 7-8 szem datolya
- 1/2 lilahagyma
- Kis marék dió
- Öntet: olívaolaj, citromlé, római kömény, só, bors, oregano, pici méz
- Friss koriander vagy petrezselyem
Elkészítés:
a hajdinát megfőzzük, a többi hozzávalót előkészítjük, majd a kép alapján vagy a saját ízlésünk szerint összeállítjuk a salátát.
4. Mézes-balzsamos sült fügesaláta
Hozzávalók (2 adagra, a sütés miatt érdemes legalább ennyit készíteni):
- 8-10 füge
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl méz
- 3-4 ek balzsamecet
- só, bors
- 100g kéksajt
- rukkola saláta
- 50g mandula
- 1 fej lilahagyma
- friss bazsalikom
Elkészítés:
5. Kéksajtos-diós almasaláta gránátalmaöntettel
Hozzávalók:
- Nagy adag jégsaláta, madársaláta
- 1 alma
- 50-60g kéksajt
- 1/2 lilahagyma
- Kis marék dió
- 1/2-1/4 gránátalma magjai
- Friss bazsalikom
- Öntet: 2 gránátalma magjai, 1 dl olívaolaj, 1ek dijoni mustár, 1ek vörösborecet, só, bors, 1ek méz
Elkészítés: az öntethez a hozzávalókat egy turmixgépben krémesítjük (ha aprítógéppel dolgozunk és túl darabs marad, csak szűrjük át egy szűrőn), a salátához pedig a hozzávalókat szeleteljük, összeállítjuk, majd a gránátalmás öntettel és friss bazsalikommal tálaljuk.
A fenti saláták is tökéletes példái, hogy egy kis kreativitással a hűvösebb évszakokban is izgalmas, tartalmas ééés laktató salátákat tudunk készíteni, amelyek nemcsak egyszerűek és ízletesek, de egyúttal támogatják a hosszú távú egészségi céljainkat is.
Tetszettek az ötletek? Akkor kövesd a blogot és az Instagram-oldalamat, ahol napi szinten frissülő tartalommal, tippekkel várok mindenkit, aki szeretne kialakítani egy kiegyensúlyozott, élvezhető egészséges életmódot, amelyet bármilyen élethelyzetben fent tud tartani.
Ha pedig kedvet kaptál az egész évben tartó salátázáshoz, akkor további ötletekért szerezd be a Sablonmentes Saláták e-receptkönyvet, amelyben 50+ salátaötlet és 20+ öntetötlettel igyekszem minden évszakra minél több, tartalmasabb és izgalmasabb ötletet mutatni, hogy lássátok: a saláták nemcsak nem unalmasak, de bizony a legizgalmasabb fogások!