Két hetet töltöttünk 6 éves fiunkkal Iránban, ahol szokásunkhoz híven igyekeztünk minden helyi ételt megkóstolni. Kíváncsian vágtunk neki az útnak - már csak azért is, hogy a világ (szerintünk egyik) legjobb konyhájának, a libaonninak végre akadhat-e kihívója? Az Iránt megjárt utazók beszámolói alapján simán, ami nem is csoda, ha belegondolunk a történelmébe, elhelyezkedésébe...Perzsia, varázsszőnyegek, karavánszerájok, fűszerek, gránátalma, datolya....Gyertek, fedezzük fel együtt Irán kulináris csodáit!
Irán konyhájánek több ezer éves hagyománya és múltja van, amelyet a közép-ázsiai, arab, török és indiai kultúrák egyedülálló keveréke alakított. Az iráni ételek nemcsak ínycsiklandóak, hanem tükrözik az ország gazdag kulturális örökségét és a vendégszeretet fontosságát. Mivel Irán területe óriási, az egyes régiók konyhája is különbözhet, de mindenhol közös az étkezésekhez való tiszteletteljes hozzáállás és az ízek harmóniája.
Az iráni konyha története
Az iráni konyha egyedülálló módon ötvözi a helyi tradíciókat és a különböző népek konyháit. A perzsa civilizáció bölcsője, a történelmi Perzsia, híres volt gazdag kereskedelmi hálózatáról, amely lehetővé tette, hogy az arab, török, indiai és közép-ázsiai hatások egyaránt beleolvadjanak a helyi étkezési szokásokba. A fűszerek és az ételek elkészítésének módja évszázadok alatt alakult ki, és ma is tükrözi Irán kulturális sokszínűségét. A nemzetközi hatások mellett a perzsa konyha a hagyományos mezőgazdasági alapú étkezéseken is alapul. A rizs, a húsok, különösen a bárány és csirke, valamint a friss zöldségek és fűszerek, mint a sáfrány, kurkuma, kömény, rózsavíz és a gránátalma, mind kiemelkedő szerepet kapnak. Az iráni ételek ízvilága gazdag, komplex, de egyben egyensúlyban lévő, hiszen az édes, sós, savanyú és fűszeres ízek harmonikus keveredése jellemzi őket.
Sáfrány virága
Irán konyhájában a fűszerek nemcsak az ízek kiemelésére szolgálnak, hanem szimbolikus jelentőséggel is bírnak. A sáfrány, a perzsa konyha egyik legértékesebb fűszere, nemcsak az ételek gazdag, aranyszínű megjelenését adja, hanem egyedi, földes ízvilágot is kölcsönöz neki. A sáfrány mellett gyakran használt fűszer a kurkuma, amely szinte minden perzsa ételben jelen van, és amely a húsokat, rizseket és leveseket is különlegessé teszi. A rózsavíz és a narancsvirág víz, amelyek gyakran jelen vannak a desszertekben, édes, virágos ízvilágukkal egészítik ki az étkezéseket. A gránátalma is elengedhetetlen szereplője a perzsa ízvilágnak, mely friss, savanykás édességével kiemeli a húsos ételek vagy a rizses fogások komplex ízét. A perzsa fűszerkultúra titka abban rejlik, hogy a fűszerek nemcsak az ízre, hanem a látványra és az étkezési élmény teljes mértékére hatnak. Az ételek színének, illatának és textúrájának harmóniája mind fontos szerepet kap a főzés során, és így nemcsak a falatokat, hanem a körülöttük lévő élményeket is gazdagítják.
HA ÉRDEKEL, HOGY MILYEN IRÁNBAN UTAZNI NAPJAINKBAN GYEREKKEL/NŐKÉNT, HA KEDVET KAPTATOK AZ IRÁNI KONYHÁHOZ VAGY UTAZÁSHOZ ÉS EHHEZ SZERETNÉTEK PRAKTIKUS TIPPEKET A VÍZUMTÓL A FIZETÉSIG ÉS ÁRAKIG, VAGY EGYSZERŰEN CSAK ÉRDEKEL PERZSIA VARÁZSLATOS VILÁGA, AKKOR A NOVEMBER 28. CSÜTÖRTÖKI ONLINE 2 ÓRÁS ELŐADÁSUNK NEKED SZÓL!
Iránban az étkezés nem csupán egy napi szükséglet kielégítése, hanem egy közösségi élmény is, és a perzsa konyha nemcsak a táplálkozásról szól, hanem a vendégszeretetről is. Az iráni házigazdák szeretettel kínálják az ételt, és az étkezés gyakran egy hosszú beszélgetés része, ahol a családtagok, barátok és vendégek együtt élvezhetik az ételt és az együtt töltött időt - sokszor a földön ülve, hiszen nemcsak az otthonokban, de Irakhoz hasonlóan az étteremkben is sokszor a "földre" vagy ilyen alacsony, szőnyeggel borítot nagy területű "padokra" ülhetünk. Nekünk ez az élmény Irak óta nagyon hiányzott, és örültünk, hogy itt ismét részesei lehettünk. Érdekesség talán, hogy amíg Irakban tényleg a legtöbb minddent kézzel esznek, addig itt Iránban nem volt jellemző a kézzel evés.
Na és mit kóstoljunk meg mindenképp, ha Iránban járunk? Mutatjuk!
1. Ghorme Shabzi
A ghorme shabzi egy igazi perzsa klasszikus, mely az ország minden sarkában otthont ad a családi asztaloknak. Az étel zöldfűszerekkel, különösen petrezselyemmel, korianderrel, zöldhagyma és lestyán keverékével készül, s gazdag ízvilágot biztosít a fő összetevőkkel – a marhahússal és a lencsével. A perzsa konyha egyik alapvető fogása, melynek története mélyebb gyökerekkel rendelkezik, hiszen a ghorme shabzi valószínűleg több ezer évre nyúlik vissza. Az ételt hagyományosan rice-hoz tálalják, és a fűszerek frissessége adja meg az étel igazi varázsát. Történelmileg sokféle társadalmi rétegnek szerepe volt a ghorme shabzi népszerűsítésében, és ma már minden ünnepi alkalom és hétköznap része.
2. Kebab
A kebab a perzsa konyha egyik legismertebb exportja, és a perzsa társadalom szerves része évszázadok óta. Az egyik legrégebbi és legkedveltebb étel, amely a középkori perzsa uralkodók udvari étkezései között is ott volt. A hús, amely lehet bárány, marha, vagy csirke, fűszerekkel bepácolva, nyárson grillezve készül. A kebab perzsa nevét "kebāb"-ot jelent, mely arabul is elterjedt, és különböző formákban találkozhatunk vele a világ minden táján. A perzsa kebab különlegessége, hogy nemcsak étkezésre, hanem szocializálódásra is szolgál, gyakran társas összejövetelek, családi rendezvények kötelező elemeként.
3. Sáfrányos rizs
A sáfrányos rizs a perzsa konyha aranyékszere, amely minden ünnepi asztal ékköve. A sáfrány gazdag, aromás íze és aranysárga színe az étel lelke, amit a perzsa kultúra "zafaran" néven tisztel. Az ezeréves perzsa konyhában a sáfrány nem csupán egy fűszer, hanem a királyi udvar étkezési tradícióinak szimbóluma is. A sáfrányos rizst leggyakrabban a feszenszán vagy pörkölt mellé tálalják, és a fűszer aranytónusú csillogása egyaránt jelképezi a gazdagságot és a vendégszeretetet, amely a perzsa kultúra alapvető értékei közé tartozik.
4. Fesenjan
A fesenjan egy perzsa étel, amely a perzsa étkezések koronázatlan királya, különleges, gazdag ízvilágával, amely a gránátalma savanykás édességét és a dió gazdag textúráját ötvözi. Története a perzsa királyi udvarig nyúlik vissza, ahol a gránátalma és a dió a nemesség étkezéseinek alapvető részei voltak. A fesenjan különösen népszerű a téli hónapokban, amikor a gazdag ízek és a fűszeres ételek a perzsa háztartások szíve-jelleme. Az étel különlegessége, hogy bár húsalapú (általában kacsa vagy csirke), íze a gránátalma és a dió egyedi párosításával egy varázslatos élményt ad a fogyasztónak.
5. Zereshk Polo
A zereshk polo egy színes, ínycsiklandó étel, mely az egész perzsa konyha egyik legfinomabb rizsét varázsolja elénk. A zereshk, azaz a berberiz (savanykás bogyó), melyet a perzsa hegyvidékekről szednek, a rizs tetején tálalva friss és különleges ízt kölcsönöz az ételnek. A rizs selymes textúrája és a berberiz friss, fanyar íze tökéletes harmóniában van a hozzáadott csirkehússal. A zereshk polo gyakran ünnepi étel, amely a perzsa konyha vendégszeretetének szimbóluma, és különösen a noruz (perzsa újév) alkalmával kerül az asztalra.
5. Zaitun Harbarde
A zaitun harbarde egy ínycsiklandó perzsa diós-gránátalmás olajbogyó saláta, amely savanyú, édes és fűszeres ízek tökéletes egyvelege. Az olajbogyót fokhagymával, citrommal, gránátalmasziruppal, dióval és más fűszerekkel keveruk össze, így egy olyan ételt kapunk, amely tökéletes előétel lehet minden perzsa étkezés előtt. A zaitun harbarde különösen a perzsa étkezések előtti falatozások egyik kedvelt darabja, és bár egyszerű, mély kulturális jelentéssel bír: az ízek egyensúlyban tartása, a friss fűszerek használata és a közösségi étkezés fontosságát hirdeti.
A kép tetején a kis tálkában :)
6. Kufte (Kashan)
A kufte egy gazdag és tápláló perzsa hatalmas húsgolyó, amely a kashani konyha egyik legismertebb fogásává vált. A húsgolyók fűszeres mártásban, gyakran paradicsomos és zöldségekkel gazdagítva kerülnek tálalásra. A perzsa konyha kedvelt fogásai közé tartozik, különösen télen, amikor a családi összejövetelek és ünnepek alkalmával az étel bőségesen és melegen kínálkozik. Kashanban a kufte nem csupán étkezés, hanem egy közösségi élmény is, ahol az emberek együtt készítik és osztják meg az ételt.
7. Shefte Nokhochy (Kashan)
A shefte nohocsi szintén egy klasszikus kashani finomság, továbbra is a (hús)golyós vonalon mozogva, csak itt egy igazán ínycsiklandó gránátalmás köntöst kap a dolog.
8. Abgoosht (Kerman) / Dizi (Shiraz)
A perzsa abgoosht, más néven dizi, egy különleges, húsos leves/pörköltjellegű étel, ami az egyik legnagyobb kedvencünk lett. Bárányhúsból készül, aminek nemcsak az ízvilága, de a tálalása is különleges: a levet leöntjük, ebbe kenyérdarabokat tépkedünk és így megesszük. A megmaradt húst, csicseriborsót és más alapanyagokat pedig összetörjük, és külön, szintén kenyérrel és sok hagymával, zöldfűszerekkel elfogyasztjuk. Egy igazi 2:1-ben fogás, hiszen megvan a leves és a főétel is! Az abgoosht és a dizi több generációra visszanyúló családi étkezési hagyomány, amelyhez a kenyér és a savanyúságok elengedhetetlenek. A perzsa konyha kedvelt étkezése, amely a közösségi étkezést, a családi összejöveteleket és a társasági étkezéseket helyezi előtérbe.
9. Booz Ghormeh
A Booz Ghormeh egy Kerman városából származó étel, amely különleges változata a hagyományos ghormeh shabzinak. Az ételben a hús mellett a krumpli is szerepet kap, és a zöldfűszerekkel együtt egy ínycsiklandó kombinációt alkotnak. A perzsa konyha ezen változata különösen télen kedvelt, amikor a meleg, gazdag ízek felüdítik az étkezőt.
10. Khores Bademjan
A khorest e bademjan egy klasszikus perzsa étel, amely a padlizsán, a hús és a fűszerek tökéletes harmóniáját hozza létre - mondjuk, hogy egy gazdag padlizsánpörkölt. Shiraz városában különösen népszerű, hiszen a meleg éghajlat miatt a padlizsán az egyik legkedveltebb alapanyag. Az étel története a perzsa udvarhoz nyúlik vissza, ahol a padlizsán és a hús kombinációja a királyi udvar étkezéseinek elengedhetetlen részét képezte. A khorest bademjan a perzsa konyha autentikus, ínycsiklandó fogása, amely a fűszeres mártások és a gazdag ízvilág híveinek valódi élményt nyújt.
11. Baghali Polo
A baghali polo egy hagyományos perzsa rizses étel, amely fava babbal és kaporral készül, és gyakran tálalják húsos fogások mellé. A baghali polo népszerűsége az évezredek során nem csökkent, mivel a friss ízek és a könnyen elkészíthető összetevők mindig vonzóvá tették a családi étkezések során. Az étel gazdag ízvilága és frissessége a perzsa konyha alapvető jellemzőit tükrözi, a zöldfűszerek és a tavaszi alapanyagok felhasználásával.
12. Khorest Gheimeh (Yazd)
A khorest gheimeh a perzsa csicserbirsó "főzelék", amely természetesen egy igazán gazdag és mély fűszerezéssel feledteti minden magyarral a menzás rémálmot. Természetesen nem hiányozhat belőle a bárány-vagy marhahús sem.
13. Ash Reshteh
Az ash reshteh egy tradicionális perzsa tésztaleves, amit mi Mahan városában próbáltunk ki. Az iráni konyhában igen népszerűek a sűrű levesek (ash), közülük is kiemelkedik ez a tésztás (reshteh) változat, amiben megtalálható még a csicseriborsó és/vagy vesebab, zöldfűszerek, és végül a kashk, ami egy savanyított tejtermék.
14. Kenyerek: Lavash, Sangak, Barbari
A perzsa kenyérkultúra évszázadokra nyúlik vissza, és három különleges típusát érdemes kiemelni: a lavash, sangak és barbari kenyeret. A lavash egy vékony, lapos kenyér, amelyet hagyományosan tálalnak minden étkezéshez, és a perzsa családok mindennapjainak része. A sangak a perzsa kenyérkészítés mesterműve, amely egy speciális sütőben készül, és az íze a különleges pékáruk között kiemelkedik - az eredmény egy hatalmas lapos kenyér. A barbari kenyér pedig vastagabb és nagyobb, amit gyakran tálalnak húsos fogások mellé. Mindhárom kenyérfajta a perzsa gasztronómia és a közösségi étkezések elválaszthatatlan része.
15. Mast O Khiat
A mast o khiat egy frissítő, uborkás- joghurtos saláta, amely uborkát, joghurtot és fűszereket tartalmaz. Ez a könnyű és ízletes étel a perzsa konyha egyik fontos kiegészítője, amit gyakran fogyasztanak étkezések előtt vagy után, hogy segítse az emésztést.
16. Kashke Bademjan
A kashke bademjan egy ínycsiklandó padlizsános étel, amely a perzsa konyha egyik népszerű előétele. A padlizsánt fokhagymával, hagymával és joghurttal kombinálják, majd fűszerekkel ízesítik. Az étel a perzsa vendégszeretet szimbóluma, hiszen egy ilyen fogás nemcsak tápláló, hanem az ízek harmóniájának megteremtését is szolgálja. A kashke bademjan szorosan összefonódik a perzsa konyha hagyományaival, és nemcsak hétköznapi étkezéseken, hanem ünnepi alkalmakkor is elterjedt.
17. Mirza Ghasemi
A mirza hasemi egy perzsa étel, amely a paradicsom, a tojás és a padlizsán tökéletes keveréke. A perzsa konyhában ez az étel könnyű, de gazdag ízvilágú fogás, amely gyorsan elkészíthető, és ideális reggelire vagy étkezések mellé. A mirza hasemi az egyszerűségében rejlik, hiszen a zöldségek és a tojás együttesen adnak egy tápláló, ugyanakkor friss ételt, amely a perzsa háztartásokban gyakori választás.
18. Kuku Shabzi
A kuku shabzi egy perzsa zöldséges omlett, amely a spenótot és más zöldfűszereket ötvözi egy tojásos keverékben. Az étel nemcsak egészséges, hanem könnyen elkészíthető, és kiváló reggeliként vagy könnyű étkezésként szolgál. A kuku shabzi az iráni otthonokban gyakran tálalt étel, amely a perzsa konyha zöldségorientált szemléletét tükrözi. A fűszerek, mint a kurkuma, a fokhagyma és a koriander, igazán különlegessé teszik az ételt. (fenti képen együtt a mirzha ghasemivel és a kashke bademjannal együtt).
19. Kaleh Pacheh
A perzsa konyhában kevés bizarr fogás van, de ha valami, akkor ez az, hiszen egy fej-láb levesről van szó, amelybe a birka vagy kecske fejének minden része (fejbőr, agy, nyelv, szem...) is bekerül a pata mellé. A kalleh pacheh különösen reggelente népszerű, és sok helyen úgy tartják, hogy energiát ad az egész napra. Hát, egy átborozott este után mi kevéssé lelkesedtünk érte, mint a vezetőnk, de a fiúk állták a sarat.
20. Kalampolo
A kalampolo egy tradicionális, és főleg shirazi perzsa étel. A fő összetevője a rizs, amit fűszerekkel, leggyakrabban sáfránnyal ízesítenek, ezt dobják fel mikrohúsgolyókkal és pirított káposztával - ha valamivel, ezzel biztos fogunk itthon kísérletezni!
21. Ghambarpolo
A gambarpolo egy másik klasszikus shirazi rizses étel, amiben a mikrohúsgolyós rizs mellé gránátalmaszósz, dió, mandula és mazsola is jár!
22. Katte Gojeh Shiraz Ba Goosht
A katte gojeh fő összetevője a friss paradicsom és a hús, amely gyakran csirke vagy bárány, lágy, fűszeres mártásban főzve, amit a rizzsel együtt sütnek. Azaz mondjuk, hogy a bácskai helyett a shirazi (paradicsomos-fűszeres) rizseshús. Shiraz híres étkezéseiről, és ez az étel egy tipikus példa arra, hogyan ötvözik a friss alapanyagokat, mint a paradicsom, a hús és a fűszerek, egy olyan fogásban, amely minden falatjával a perzsa konyha gazdag történelmét idézi.
23. Tachin
A tachin egy olyan perzsa étel, amely rizs és csirke keverékéből készül, és a főzési folyamat során a rizs összetapad egy aranybarna kérget alkotva, amelyet a fűszerek, mint a sáfrány, és a joghurt adnak hozzá. A tachin különlegessége, hogy nemcsak tápláló és finom, hanem lenyűgöző látványt is nyújt. Az étel gyakran szerepel ünnepi étkezéseken, mivel a gazdag textúra és ízvilág a perzsa konyha mesterműve.
24. Tevehús
Legutóbb Jordániában ettünk tevehúst, meg Dubajban kóstoltunk tevetejes fagyit, így amikor volt rá lehetőség Yazd városában, akkor persze ismét kipróbáltuk. A sivatagosabb déli részeken gyakoribb, de nem igazán meghatározó része az iráni konyhának.
25. Biryani
Először meglepődtünk, amikor utolsó esténken Iszfahánban az iráni segítőnk elvzetett minket egy eldugott helyre (ami egyébként teljesen tele volt), aminek a specialitása a biryani. Természetesen az indiai ételre asszociáltunk mi is, de itt teljesen mást értenek alatta. A biryani nem az indiai vagy pakisztáni stílusú biryanihoz hasonlóan ismert, főleg, hogy itt kenyérrel (na meg persze az elmaradhatatlan lime-mal/keserűnaranccsal, zöldfűszerekkel és hagymával) tálalják.
26. Reggelire bab, lencse és paradicsomos rántotta (Gojeh Farangi)
Nagyon bírtuk az iráni reggeliket, amikre nemcsak lencsét vagy babot kaptunk sokszor (ami már kifejezetten hiányzott a nicaraguai babosrizses reggelik óta), de nagy favorit lett a paradicsomos rántotta, a gojeh farangi, Az étel főleg babot, lencsét és tojást tartalmaz, amit paradicsommal és fűszerekkel ízesítenek. A perzsa konyha ezen reggeli fogása jól tükrözi azt a filozófiát, amely az egyszerű, de tápláló étkezéseket helyezi előtérbe.
27. Shiraz Saláta
Avagy a perzsa tabbouleh, csak kevesebb petrezselyemmel (és bulgur nélkül). A zöldségekből, mint a paradicsom, uborka, hagyma és friss fűszerekből készült saláta alapja a perzsa zöldfűszerek, mint a menta és a petrezselyem, amelyek frissességet adnak az ételnek. Az ételt gyakran fogyasztják a főétkezések mellett, és a saláta a perzsa étkezés elválaszthatatlan része, különösen a nyári hónapokban, amikor a friss zöldségek bőségesen elérhetőek - nekünk már csak emiatt is szerelem a perzsa konyha, mert itt tényleg mindenki a gyerekektől a férfiakig minden étkezéshez is eszik salátákat, zöldségeket és zöldűfszereket - nem úgy ugye mint a magyarok, akik ismét az utolsók lettek a napi szintű zöldség-és gyümölcsfogyasztásban.
28. Sabzi Khordan
A sabzi khordan egy egyszerű, de hagyományos perzsa friss zöldség-és fűszernövény köret, amelyet gyakran tálalnak előételként vagy kísérő ételként. A friss zöldségek, mint a menta, petrezselyem, koriander és retek, különféle salátákban és friss zöldségkészítményekben kerülnek elő, amit az emberek gyakran fogyasztanak a főfogások előtt vagy mellett. Az egyik leggyakoribb talán a "rejtun", ami kinézetében nagy bazsalikom-levelekre hajaz, de igazából egy retekféle levele. A sabzi khordan alapvető része a perzsa étkezéseknek, és nemcsak ízesíti az étkezést, hanem hozzájárul az egészséges életmódhoz is.
29. Torshi – Savanyított Zöldségek
A torshi a perzsa konyha egyik legkedveltebb savanyúsága, amely különféle zöldségekből – mint a sárgarépa, káposzta, fokhagyma és uborka – készül. Az erőteljes ecet- és fűszerek ízesítése adja meg a torshi egyedi karakterét. A savanyúságok nagy szerepet játszanak a perzsa étkezéseken, és a torshi nemcsak a főételek mellé szolgál kísérőként, hanem a közösségi étkezések és a vendégszeretet elengedhetetlen része is. A "torsh" perzsa szóból ered, ami savanyút jelent, nem túl meglepő módon.
30. Gránátalma és Gránátalmalé
A gránátalma nemcsak a perzsa konyha alapanyaga, hanem a perzsa kultúra szimbóluma is. A gránátalma, amelyet az iszlám művészetek és irodalom is gyakran ábrázol, az életerő és a termékenység jelképe. A perzsa étkezéseken a gránátalma friss, lédús magjai gyakran díszítik a főételeket, de önálló fogásként, mint saláta vagy ital is szolgálhat. A gránátalmalé friss és édes-savanyú ízével nemcsak frissítő, hanem egészséges ital is, amelyet a perzsa családok gyakran fogyasztanak a mindennapi étkezések mellé, főleg mostanában, hiszen a gránátalma-szüret szezonja éppen ilyenkor, október körül van, évente egyszer.
Na és persze más gyümölcsökről se feledkezzünk meg...füge, datolyaszilva, szőlő és persze az aszalványok:
31. Datolya
Iránban a datolyapálmák évente egyszer teremnek, így a datolyaszüret is évente egyszer történik. A szüret időpontja az ország különböző régióiban eltérő lehet, de általában augusztustól októberig tart, így még ide is pont jókor érkeztünk, mint anno Tunéziába is, ez itt is egybeesik egyébként a gránátalma-szüretével, amelyeket majd az olajbogyószüret követ november-december tájékán. Érdekesség, hogy Irán a világ top3 legnagyobb datolyatermesztője között van, így nem meglepő, ha frissen, szárítva a mindennapos étkezések része akár a reggeli mellé, akár tahinivel desszertként vagy csak úgy, magában.
32. Sholeh Zard, sáfrányos rizspuding
A sholeh zard egy különleges perzsa desszert, amely a sáfrányos rizspuding hagyományát őrzi. A desszert alapját a főtt rizs, cukor, sáfrány és kardamom adja, amit a perzsa konyha egyik legikonikusabb fűszere, a sáfrány tesz különlegessé. A sholeh zard a perzsa ünnepeken, különösen a nouruz alkalmával, az édes, friss ízeket kereső perzsa családok kedvelt édessége. Az étel gazdag aranysárga színével a perzsa vendégszeretet szimbóluma is, hiszen a sáfrány nemcsak ízt, hanem szépséget is hoz az asztalra.
33. Bastani Sonnati, sáfrányos fagyi
A bastani sonnati a perzsa fagyik egyik legfinomabb és legismertebb változata, amely sáfrányos ízével, rózsavízzel és pisztáciával gazdagítva különleges ízélményt nyújt. Ez a hagyományos perzsa édesség a forró nyári hónapokban különösen népszerű, amikor a frissítő fagylalt valódi felüdülést jelent a hőségben. A bastani sonati nemcsak frissítő, hanem a perzsa kultúra fontos része, hiszen a rózsavíz és sáfrány használata az étkezésben a perzsa gasztronómia finomságát és gazdagságát tükrözi.
34. Fagyi répalével
A perzsa fagyik világa széles, és egy különleges változata a répalé alapú fagyi, amely egyedülálló módon ötvözi a friss zöldségek és édesség ízét. A répa természetes édessége és színe friss, színes élményt nyújt, miközben a fagyival a perzsa édességkultúra egy újabb dimenzióját fedezhetjük fel. A perzsa konyhában a répalé mint alapanyag nemcsak egészséges, hanem hagyományosan is alkalmazott, hiszen a répa gazdag vitaminokban, és frissítő hatása tökéletes kiegészítője a melegebb hónapoknak. Nem tudjuk, hogy ezt itthon mennyire lehetne eladni, de nekünk nagyon bejött!
35. Faludeh
A faludeh egy perzsa fagyasztott vagy hűtött édesség, amely egy különleges tésztafajta felhasználásával készül. A tésztát édes szirupban áztatják, gyakran rózsavíz és egyéb fűszerek társaságában, hogy különleges, édes ízt adjanak neki. A perzsa édességkészítés egyik remekműve, amely a hagyományos, kézzel készült édességekhez tartozik. A falueh édes, de nem túl nehéz, így tökéletes zárása egy gazdag étkezésnek. A kermani változata egy jeges leveses jellegű finomság, míg a shirazi az konkrétabban maga a fagyasztott tészta. Izgalmas!
36. Gaz
A gaz egy perzsa, kifejezetten iszfaháni édesség, amely egyfajta nugát, mézzel és pisztáciával gazdagítva. A gaz a perzsa konyha édesiparának egyik különlegessége, és különösen a középső Iránban, például Iszfahánban népszerű. A gaz édes és ropogós textúrája, valamint az édes, fűszeres ízek tökéletes harmóniája emeli ki a perzsa édességek közül. A gaz nemcsak édesség, hanem a perzsa vendégszeretet kifejezésének egyik módja is.
37. Kolompeh Kermani (Datolyás Keksz)
A kolompeh kermani egy datolyás keksz, amely a perzsa édességek közül az egyik legismertebb. A datolya természetes édessége és a fűszerek, mint a kardamom és a sáfrány keveréke adja az édesség egyedi karakterét. Kermán városából származik, és a helyiek számára igazi csemege, amelyet gyakran ajándékként is adnak. Az étel a perzsa édességkultúra egyedülálló darabja, amelyet az otthoni sütés hagyománya jellemez.
38. Hotah Qottab
A hotah qottab egy perzsa édesség, amely édes töltelékkel, mint a dió és fahéj, van megtöltve, majd kisütve. Az étel egy igazi perzsa csemege, amely a perzsa családok számára gyakran készül a különböző ünnepekre, mint például a nouruz. A hotah qottab fűszeres édessége és olvadós állaga teszi különlegessé, és a perzsa édességek színes világában az egyik legismertebb finomság.
39. Hadzsi Badam
A hadzsi badam egy édes perzsa édesség, amely mandulával és cukorral készül, és egyfajta kekszes édesség, amelyet gyakran sütnek apró darabokban. Ez az édesség különösen a perzsa vidékeken népszerű, és az egyik olyan sütemény, amelyet hagyományosan vendégségben szolgálnak fel. A mandula és a fűszerek, mint a rózsavíz és a kardamom, gazdagítják az ízeket, miközben a készítés folyamata a perzsa cukrászat művészeteit tükrözi.
40. Loz
A loz egy perzsa édesség, amely főként mandulából, cukorból és mézből készül. A kis, kemény darabokat, amelyek édesek és táplálóak, perzsa háztartásokban gyakran fogyasztják, mint finom csemegét vagy ajándékot. Az édesség gazdag fehérjében és egészséges zsírokban, ami nemcsak ízletes, hanem tápláló is. A loz az iszlám világban népszerű, és a perzsa konyha ajándékos hagyományaival összefonódva gyakran szolgálnak vele a vendégeknek.
41. Baklava
A baklava a perzsa édességek közül az egyik legismertebb és legkedveltebb, amely édes tésztájával és gazdag dióval, pisztáciával, valamint mézzel készült sziruppal csábítja el az édesszájúakat. A perzsa konyha egyik legikonikusabb desszertje, amely számos különböző formában és változatban készíthető. A baklava elkészítése időigényes, és a finom rétegezés, valamint a szirup lassú áramoltatása a tökéletes textúra titka. A perzsa kultúrában a baklava nemcsak édesség, hanem egyfajta vendégszereteti ajándék is, amely ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.
A képen az előző négy édesség látható
Italok
42. Dough
A dough egy frissítő joghurtos ital, amely különösen a nyári hónapokban népszerű perzsa étkezéseknél. Az ital elkészítése egyszerű: joghurt, víz, só és menta keverékéből születik, és hűsítő hatása van. A dough egy klasszikus perzsa ital, amelyet gyakran tálalnak saláták, kebabok vagy egyéb húsos étkezések mellé. A perzsa konyha ezen italát a frissítő íze és a könnyedsége miatt különösen szeretik a perzsa családok, hiszen a meleg éghajlaton ideális választás az étkezések kísérőjeként.
43. Sáfrányos Tea
A sáfrányos tea a perzsa kultúrában nemcsak egy ital, hanem egy szertartás is. A tea a mindennapi perzsa élet szerves része, de a sáfrányos tea különösen ünnepi alkalmakra készült. A sáfrány aranysárga színe és különleges íze adja meg a teának a varázslatos karakterét, amely az ízlelőbimbókat egyedülálló módon csábítja. A perzsa vendégszeretet gyakran egy csésze sáfrányos teával kezdődik, amely a társasági étkezéshez és a baráti beszélgetésekhez is hozzájárul.
Persze nemcsak sáfrányos teában utaznak, mindenféle elérhető, de a sáfrányos az igazi és klasszikus itt - természetesen sáfrányos cukorral, amiben azt szerettük, hogy nem alapból egy szirupos ragacsos teaként hoznak ki, hanem mellé, így annyit tehettünk bele, amennyit mi szerettünk volna. Végre nem egy gejl teaélménnyel távoztunk egy keleti országból!
Nemcsak a teákat, de az ilyen szirupos limonádékat is nagy bírják - természetesen sokszor mi mással, mint sáfránnyal és rózsavízzel:
+1 Shirazi bor
Ez igazán plusz és igazán zárójeles - lévén hivatalosan ugye Iránban nem tilos az alkoholfogyasztás. Amíg úgy láttuk, hogy az általunk meglátogatott arab országokban ezt tényleg nagyrészt tartják is az arabok és muszlim emberek, addig Iránban igazán kijött az, hogy ők sem nem arabok, az iszlám meg hát...egymástól függetlenül is nagyon sokan mondták azt, hogy egyáltalán nem járnak mecsetbe, az emberek jelentős része nem vallásos, és valójában igen sokan mulatnak underground partykon, ahol az otthon kotyvasztott borokat, söröket és egyéb szeszes italokat fogyasztják. Ennek egyik szomorú mellékhatása az, hogy a pancsolt piáktól sokan halnak vagy vakulnak meg évente. Habár egyre több cikk és szakértő pedzegeti, hogy mivel úgyis szinte mindenki iszik (70-80%-okat mondtak nekünk), így jobb lenne, ha valami ellenőrzött keretek közé kerülne a dolog. Az hab a tortán amúgy, hogy az egész ország által elképesztő módon tisztelt Hafez költőnek kb. az összes verse a borról szól. Italt szerezni egyébként nem egyszerű, igazi bizalmi dolog, hiszen idegenek miatt senki nem akar kockáztatni. Így hogy nekünk ez hol és hogyan sikerült, arról sajnos nem mesélhetünk, de legyen elég annyi: nincs nagyobb élmény, mint helyiekkel helyi zenére koccintani shirazi borral. Szalometi!
Habár készült szebb kép is, de nem szeretnénk olyan képet megosztani, amiből bármilyen helyszínre vagy személyekre következtetni lehetne.
Összefoglalás
Nem hiszem, hogy bármit kellene vagy lehetne írni egy ilyen hosszú gasztrocikk végén - a 44 tétel, a képek magukért beszélnek, ahogy az is, hogy - habár erős a mezőny - ez lett az eddigi leghosszabb ilyen írásom. Próbáltam volna, de nem tudtam a fentiek közül semmit sem kihagyni (oké, talán a kale pachét:)). Az iráni vendégszeretet és konyha nem véletlen legendás, és nem véletlen beszél mindenki szuperlatívuszokban róla, aki itt járt. Mi imádtunk a földön ülve falatozni, a fogások színességét, a fűszerek nem tolakodó, hanem kifinomult gazdagságát, na meg azt, hogy az iráni konyha alapját a fermentált ételek mellett a zöldségek, gyümölcsök és a zöldfűszerek, saláták adják. Egy konyha, ami által könnyű lenne megtanulni megszeretni a valódi, természetes és tápláló alapanyagokat, hiszen azokat olyan izgalmas és finom formákban prezentálják olyan jó hangulatú és atmoszferikus étkezések keretein belül, ahol egyszerűen nem tud az embernek nem megjönni az étvágya....úgyhogy mi mást írhatnák: mi még biztos, hogy visszatérünk!
Tetszett a bejegyzés? Akkor nyomj egy like-ot, hogy tudjam, és kövess az Instagramon, ahol sok-sok recepttel és ötlettel, gondolattal várlak a színes, tápláló és izgalmas étkezésekkel és gasztrokalandozásokkal kapcsolatban. Ha pedig az érdekel, hogy lehet, hogy a fiunkkal 6 éves korára 61 országban jártunk, akkor gyere a Világjáró Család oldalunkra!