sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

Egyél úgy mint egy maharadzsa: indiai és bengáli gasztrokalandok
Egyél úgy mint egy maharadzsa: indiai és bengáli gasztrokalandok

Ahogy India, úgy India konyhája is igen megosztó: van, aki rajong érte, és legalább annyian akadnak, akik inkább távolságot tartanak. Az utazáshoz hasonlóan a konyhájával is így vannak a legtöbben: vagy szerelem első falatra, vagy „köszönöm, egyszer elég volt”. Mi imádjuk a fűszeres, izgalmas ételeket, és mindenhol, amerre járunk, igyekszünk megkóstolni minden helyi fogást; nem volt ez itt sem másként. Bár sokan tartanak az indiai ételektől, különösen az ...

A gyerekmenük csapdája: így teheti még válogatósabbá a kicsiket a pszichológia szerint
A gyerekmenük csapdája: így teheti még válogatósabbá a kicsiket a pszichológia szerint

A gyerekmenü ártatlan gesztusnak tűnik: egyszerűbb rendelni, biztos, hogy a gyerek enni fog, és még kedves is, hogy „külön gondolnak rájuk”. Csakhogy a pszichológia szerint ez nemcsak a rövid távú nyugalmat szolgálja, hanem észrevétlenül beszűkíti az ízlésvilágot, és rögzít olyan étkezési szokásokat, amelyek felnőttkorban is megmaradhatnak. Ami egy nyugodt vasárnapi ebédnek indul, az hosszú távon akár évtizedekre is meghatározhatja, mit tartunk „jó ...

Grúz ízutazás: a bor bölcsőjétől a Kaukázus konyhájáig
Grúz ízutazás: a bor bölcsőjétől a Kaukázus konyhájáig

A grúz konyháról eddig mindenkit csak szuperlatívuszokban hallottunk beszélni, így nem meglepő, hogy alig vártuk, hogy végre mi is felfedezhessük személyesen a kis kaukázusi ország kulináris gyöngyszemeit a 6 éves fiunkkal (és 3 másik kisgyerekes családdal). 2 hét kalandozás után azt kell mondjuk: a híresztelések nem igazak. A grúz konyha nem jó. Hanem még annál is jobb…és gyorsan be is került a libanoni és iráni mellé a legnagyobb kedvenceink közé, ami ...

Ne dőlj be: a 10 leggyakoribb tévhit a hozzátáplálásban
Ne dőlj be: a 10 leggyakoribb tévhit a hozzátáplálásban

A hozzátáplálás a kíváncsiság, az ízek, a felfedezés vidám időszaka is lehetne – de sok szülőnek inkább a stresszről, kételyekről és rettegésről szól. Magyarországon a hozzátáplálással kapcsolatosan nemcsak rengeteg a tévhit és az egymásnak ellentmondó információ, de az egész babatáplálási elméletet és gyakorlatot áthatják az olyan (elavult, káros) szabályok, amelyek egyrészt azt sugallják, hogy a hozzátáplálás atomfizikai tudomány, amelyben ...

Gasztrokalandok Perzsiában: a 40+ legjobb iráni étel-ital
Gasztrokalandok Perzsiában: a 40+ legjobb iráni étel-ital

Két hetet töltöttünk 6 éves fiunkkal Iránban, ahol szokásunkhoz híven igyekeztünk minden helyi ételt megkóstolni. Kíváncsian vágtunk neki az útnak - már csak azért is, hogy a világ (szerintünk egyik) legjobb konyhájának, a libaonninak végre akadhat-e kihívója? Az Iránt megjárt utazók beszámolói alapján simán, ami nem is csoda, ha belegondolunk a történelmébe, elhelyezkedésébe...Perzsia, varázsszőnyegek, karavánszerájok, fűszerek, gránátalma, ...

"Ha megeszed a brokkolit, kapsz csokit": így tesszük még válogatósabbá a gyerekeket
"Ha megeszed a brokkolit, kapsz csokit": így tesszük még válogatósabbá a gyerekeket

A legtöbb mai gyakorlat, amit azért teszünk, hogy a gyerekeink "jobban", azaz egészségesebben egyenek, sajnos mind kudarcra vannak ítélve. Nem véletlen tapasztalják olyan sokan, hogy hiába "próbáltak már meg mindent", hiába a büntisarok, az édességgel zsarolás, a TV-vel büntetés, a gyerek csak nem akarja megenni azt a fránya brokkolit, sőt. Egyre inkább szűkül be a családi ételrepertoár a gyerekével együtt, aki egy idő után már csak néhányfajta (legtöbbször ...

Az első falatok: így tanulunk meg (jól vagy éppen rosszul) enni
Az első falatok: így tanulunk meg (jól vagy éppen rosszul) enni

Mind a magunk, mind a gyerekek esetében hajlamosak vagyunk örökérvényűnek tűnő következtetéséket levonni és elkönyvelni egyszer s mindenkorra, hogy „így születtünk”, „ez van”, „válogatós”, „ezt úgysem szereti”. Pedig a negatív címkézés elfelejtése mellett a másik legfontosabb lenne magunkévá tenni azt a (tudományosan is bizonyított) szemléletet, hogy az, hogy mit szeretünk (és mit nem), az legnagyobb részt TANULT dolog, ahogy az étkezési ...

A gasztrokalandok csimborasszója: irány Ecuador!
A gasztrokalandok csimborasszója: irány Ecuador!

A kis egyenlítői ország konyhája kevésbé ismert, mint a szomszédos Perué, pedig igen hasonló adottságokkal és múlttal is rendelkezik, úgyhogy remélhetjük, hogy nagy csalódásban azért csak nem lesz részünk. Így mi is lelkesen vágtunk neki az egy éves latin-amerikai kalandunkat lezáró hazautunk első részének, Ecuadornak, hogy a lehető legtöbb helyi ételt és italt ki tudjuk próbálni az 5 éves fiunkkal együtt. Ha ismersz bármilyen ecuadori ételt akkor azért, ...

A majomhústól a tapírig: bizarr gasztrokalandok a Guyanákban kisgyerekkel
A majomhústól a tapírig: bizarr gasztrokalandok a Guyanákban kisgyerekkel

Ha azt mondjuk, Guyanák, akkor jó eséllyel hirtelen nemhogy tipikus ételt nem tudnánk mondani, de sokan még az elhelyezkedésükkel is gondban lennének…Afrika? Nem-nem…Dél-Amerika, amelynek a három legfurcsább és leginkább testidegen országáról beszélhetünk. Az egyikben angolul, a másikban hollandul, a harmadikban franciául beszélnek, a lakosság összetételét nem is említve, van itt minden és mindenki. A turistacsapáson sincsenek rajta, utazó erre ritka mint a ...

A kukorica gyermekei: a 34 legjobb nicaraguai étel-ital
A kukorica gyermekei: a 34 legjobb nicaraguai étel-ital

Ha latin-amerikai konyha és ételek, akkor a mexikói mellett talán még a peruit ismerik a legtöbben, esetleg beugrik az argentin steak, a kolumbiai/venezuelai arepa, a salvadori pupusa…na de Nicaragua? Nem titok, hogy amikor az egy éves kiköltözésünket tervezgettük, akkor a térség ellen egy valami szólt csak a mi fejünkben (főleg Ázsiával összevetve), és ez a konyhája – főleg, ha már gasztro területen dolgozik az ember. De úgy voltunk vele, hogy mi úgyis ...

Inka gasztrokalandok kisgyerekkel a tengerimalactól a kokalevélig
Inka gasztrokalandok kisgyerekkel a tengerimalactól a kokalevélig

A perui konyhát napjainkra a világ legjobbjai között tartják számon – fővárosában számos, a világ legjobbjai közé sorolt étterem található annak az országnak, amelynek gasztronómiája sokáig nagyjából a tengerimalacról volt ismert. De szerencsére náluk minden adott volt, hogy ezen túlnőjenek: az elképesztő éghajlati sokszínűség (hála az Andok sokezres csúcsainak és az ország elhelyezkedésének) mellett a kultúrák keveredése is. És itt nemcsak az ...

Bizarr gasztrokalandok kisgyerekkel: 15 furcsaság a majomtól az iguánáig
Bizarr gasztrokalandok kisgyerekkel: 15 furcsaság a majomtól az iguánáig

Sajnos napjainkban szinte alapvetés, hogy „a gyerekek válogatósak”, és hogy a sült krumplin, dínó alakú rántott húson és az üres tésztán (azaz a seízű, seszínű) ételeken kívül nem esznek meg semmit; étterembe járni, utazni velük pedig ennek is köszönhetően egy gyötrelem. Pedig ez nem törvényszerű, sőt: ha a kezdetektől figyelünk néhány alapszabályra és tudatosan prioritásként kezeljük a kulináris nevelést (ahogy azt a franciáktól is ...

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) banglades (1) bébiétel (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (24) brokkoli (1) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) ecuador (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (10) egészséges táplálkozás (12) egyiptom (4) életmód (39) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) francia guyana (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (10) gasztrokaland (10) gasztropszichológia (1) grúzia (1) guacamole (1) guatemala (1) guyana (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (2) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (20) humusz (1) india (1) irak (3) irán (1) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (5) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) könyv recenzió (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (2) lakóautó (8) lakókocsi (10) latin-amerika (3) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (2) padlizsán (1) peru (1) pszichológia (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) suriname (1) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) tápláláspszichológia (1) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (58) utazás gyerekkel (48) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (8) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása