sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

Utazás alatt is fitten: 7 tipp, hogy ilyenkor se ess ki a lendületből

Legyen szó akár rövidebb, akár hosszabb útról, mindenképpen kimozdít a mindennapi rutinból. Habár tudjuk, hogy a jó dolgok a komfortzónán túl kezdődnek, még az is elbizonytalanodhat egy ilyen helyzetben, aki rutinosabb az egészséges életmódban: mit fogok tudni enni? Mi lesz az eddigi eredményeimmel? Hogyan oldjam meg a mozgást? Megoldjam egyáltalán?

 

Számunkra ez utóbbit a legkönnyebb megválaszolni. Igazából nem is kérdés, hiszen az egészséges életmód szerintem valójában inkább egyfajta életszemlélet, életfilozófia. Egy döntés, hogy jobban szeretném érezni magam a bőrömben, hogy egészségesebb és aktívabb életet szeretnék élni, és hajlandó is vagyok tenni érte – függetlenül attól, hogy hol vagyok és mit csinálok.

Az egészséges életmód többről szól, mint hogy az ember ideig-óráig valamilyen éppen aktuális diétairányzat szerint eszik, de közben alig várja, hogy vége legyen; vagy hogy elmegy valamit mozogni, de csak azért, mert muszáj. Számomra ez nem egy olyan hóbort, amit szögre akasztunk, ha elutazunk (vagy ha terhes vagyok vagy éppenséggel már anyuka). Sőt, ez a személet teszi lehetővé, hogy bármilyen élethelyzetben energikusan, fitten és vidáman álljam meg a helyemet. Hogy az utazás alatt is eljárjunk futni amellett, hogy napi 13-17 km-eket sétálunk (a fiunkkal a hordozóban). Hogy tudjam, mi az egészséges választás az igazi helyi kaják közül, de tudjam is elengedni azt, és élvezni az újdonságokat is bármiféle bűntudat nélkül.

 

Korábban még többször izgultam én is az utazások előtt, hogy mi lesz, hogy lesz, hogy de mára már úgy gondolom, hogy egész rutinosan és lazán csináljuk. Ezért összegyűjtöttem, hogy mi segít nekünk akár egy pár napos síelés, akár egyhosszabb és egzotikusabb út során formában maradni:

1. Ne feszülj rá.

Az utazás a felfedezésről és a kikapcsolódásról szól. Ha azon rágódsz, hogy nem pont úgy és azt fogod csinálni, mint otthon, akkor csak stressz lesz az egész. Ahhoz meg felesleges elutazni.

2. De ne ess át a ló másik oldalára sem.

Az utazás nem karácsony, amikor mindent meg kell enni, ami szembejön azzal a felkiáltással, hogy most végre megengedhetjük magunknak. Főleg egy hosszabb utazás alatt tetemes mennyiségű zsírt kaphat vissza magára az ember, ha nem a kiegyensúlyozottságra törekszik és úgy gondolja, hogy neki most jár még a harmadik fajta édesség és a negyedik koktél.

3. Az alapelveket tartsd be: szezonális, helyi, természet nyújtotta friss alapanyagok (gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, gabonák ééés igen, szerintem a tejtermékek is ide tartoznak, még ha nagy mumusnak is vannak mostanában beállítva) az esetek nagy részében. Olajban sült, panírozott cuccok helyett válaszd a grillezettet, előre csomagolt helyett a frisset.

 

 

4. Próbálj ki mindent és élvezd az új ízeket.

Hidd el, ez lelkileg is feltölt. Mi csak és kizárólag helyi cuccokat keresünk és veszünk, amit az itt élők is esznek. Ezért is utazunk, nem azért, hogy beüljünk egy olasz étterembe vagy hamburgereshez (kivéve ha Olaszországban vagy Amerikában vagyunk). Az esetek nagy részében utcai árusoktól szerezzük be a kaját, és a turisták által látogatott helyektől messze lévő kicsi, helyi étkezdékben/kifőzdékben eszünk. Igen, olyan helyeken is, mint Mexikó, Kolumbia vagy Thaiföld. És még soha nem lett semmi bajunk; persze ez annak is köszönhető, hogy olyan alapvető szabályokat betartunk, minthogy ha nincs hűtő, nem eszünk húst, olyan helyen vásárolunk, ami látjuk, hogy népszerű a helyiek körében stb.

5. Bolti bevásárlás

A másik megoldás az utcai árusok és helyi kifőzdék mellett számunkra (nem szállodákban vagy félpanzióban szoktunk megszállni, hanem Airbnb vagy bookingon sokszor csak aznap befoglalt hostelben). Gyümölcs, zöldség, sonka, sajt a legtöbb helyen (oké, ez utóbbi Ázsiában nem igazán) kapható, ezek azok, amikből be szoktunk tárazni. Itt Mexikóban például kukoricából készült tortillát veszünk fillérekért, avokádót, lime-ot, salsákat, helyi sajtot, sonkát és ebből csinálunk itthon tacókat. Vagy megeszünk reggelire egy-egy ananász vagy papayát, napközben pedig banánt, mandarint. 

6. Víz, víz, víz!

Ugyanúgy figyelj rá, hogy meglegyen a napi 2-3 (melegebb helyen és szoptatás alatt 4-5) liter víz. A víz az alapja mindennek. Utazás alatt se csússz rá a cukros üdítőkre. A napi ajánlott bevitel “szabad cukrokból” (amiket a gyártó pluszban rak bele vagy az is, ami a gyümölcslevekben van) 25 gramm maximum. Ezt 2,5 dl kólával ki is lehet maxolni.

7Mozgás

Volt idő, hogy totál fitness-mániás voltam, és megőrültem, ha nem edzhettem heti 10 órát. Szerencsére ez az időszak is elmúlt, és ebben is sikerült végre egy arany középútra találnom. Fontos a fittségem, de úgy gondolom, hogy pár nap vagy hét alatt ezt fent lehet tartani laza kocogással, a szálláson történő gumiszalagos/saját testsúlyos edzéssel (hogy őszinte legyek, itt ezt most nem erőltettük), úszkálással a tengerben/lagúnában és ami a legfontosabb, sétálással. Hiszem, hogy ilyenkor ez a legjobb dolog, amit az egészségünk és a hely felfedezése érdekében is tehetünk. Mi rengeteget sétálunk ilyenkor, alig van olyan hely (persze városon belül), ahova ne gyalog mennénk el. 4 km-re van a szállástól? Szuper, akkor induljunk neki gyalog! Félóra séta? Észre sem vesszük már. Ritkán van 10 km alatti napunk.

Úgy gondolom, hogy nincs a világnak olyan része, ahol ne lehetne megoldani az egészséges életmódot. Ha erősek az alapok, tudod, hogy mivel teszel a legjobbat a szervezetednek, mi számít egészségesnek és mi nem, de ezt képes vagy el is engedni és megélni az utazást, kipróbálni mindenféle helyi újdonságot, akkor hidd el, hogy élményekkel gazdagabban térsz haza, és még a mérleg sem fog többet mutatni. Jó dolog kimozdulni a megszokottból, és bebizonyítani magunknak, hogy bármilyen körülmények között képesek vagyunk helyt állni. A legjobb érzés pedig szerintem fitten és aktívan nekivágni a világ felfedezésének akár egyedül, akár barátokkal, családdal, kisbabával vagy gyerekkel.

Te figyelsz a kajára és a mozgásra utazás, nyaralás, síelés, hosszúhétvége alatt is? Vagy számodra az a kikapcsolódás, ha nem kell ezekkel is foglalkozni ilyenkor? Gyere, és mondd el a véleményed Instán!

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása