sablonmentes

az egészségtudatos, aktív és teljes élet művészete a skatulyákon & sémákon túl

“Hogyan nyerjem majd vissza az alakom szülés után?” Sehogy!

Vagyis inkább fordítsd meg és kérdezd másképp: hogyan őrizzem meg a formám és maradjak fitt szülés előtt? Hiszen a helyesen feltett kérdés sokszor többet érhet, mint a helyes válasz ugyebár. Igen, nyilván vissza lehet nyerni az alakunkat szülés után, van erre millió meg egy helyes válasz az internet mélységes bugyraiban, hogy hogyan is kellene ezt csinálni. De biztos, hogy jó irányból közelítünk?

Emlékszem az örömre, amit a két csík megpillantásakor éreztem. És emlékszem, ahogy az azt követő napokban és hetekben mennyi olyan félelem is megtalált, amely igazából teljesen alaptalannak bizonyult. Természetes és normális aggodalmak, amelyeket inkább csak az tüzelt és korbácsolt fel, hogy botor módon megmerítkeztem az internet legmélyebb bugyraiban és meglátogattam Belzebubot. Mert mi is vár ott az ember lányára? Cikkek arról, hogy mennyire természetes dolog az, hogy elveszíted a formádat. Írások arról, hogy mekkora gyötrelem az egész várandósság, mert itt fáj, ott fáj, amott fáj, hogy már nem férsz a cipőidbe meg a ruháidba, hogy nem tudsz aludni meg felmenni 2 lépcsőt sem, mert kifulladsz. Az anyaságról nem beszélve, hiszen akkor úgysem lesz időd magadra meg a kapcsolatodra, mert feláldozod az alakodat, az életedet…”de megéri”. Na ne már…komolyan?!

51375030_345137046325632_1988539952190717952_n_1.jpg

Eső előtt köpönyeg: készülj fel!

Már több mint egy évtizede - sőt, anyukám révén születésem óta - életem fontos és meghatározó része az egészséges életmód (annyira, hogy mára már hivatásommá is vált). Nem adtam fel az edzést és a tudatos táplálkozást akkor sem, amikor a nappali mesterképzés mellett 40 órában dolgoztam. Soha nem kerestem kifogásokat és kibúvókat. És nem akartam várandósan sem ráfogni, hogy a gyerek ezt meg azt kíván; ahogy utána sem, hogy a gyerek miatt nincs időm edzeni és jól kajálni. De hiába próbáltam a témában keresni, első blikkre szinte mindenhol ugyanaz a kérdés visszhangzott.

Egy (számomra igenis) félelmetes kérdés, ami inkább a kijelentés dermesztő erejével taglózza le az ember lányát. Egy kérdés, ami szinte alapaxiómaként issza be magát a leendő és friss anyukák tudatába. Egy kérdés, ami nem kérdez, hanem felemelt mutatóujjal fenyeget: deformálódsz, elveszíted az alakodat, a nőiességedet kislányom, de ne aggódj, megéri! Egy kérdés mind felett, egy kérdés kegyetlen: „hogyan nyerjem vissza az alakom szülés UTÁN?”

Hát én itt köszöntem meg a részvételt az internetnek, csuktam be az egészet nagy svunggal, és azóta sem olvasok semmilyen baba-mama oldalt vagy szülőségi „szakirodalmat” – semmit a témában. Tényleg. Helyette szerencsére megtaláltam az olyan motiváló, aktív és teljes életet élő anyákat, mint Lubics Szilvi vagy Irunmom, de persze Rubint Rékát is említhetném, vagy az Instára lépésem után megismert fitt és példamutató anyukákat. Mert én máshogy akartam megélni. Fitten, aktívan, vidáman, panaszkodásmentesen, nem ráfeszülve, nem túlkészülve, természetesen és lazán – egy szóval puravidásan, mint minden mást az életemben.

51337410_406156450121778_7224635991217143808_n_1.jpg

A helyes válasz helyett…

Rájöttem egyrészt, hogy mint minden, ez is tényleg elsősorban hozzáállás, attitűd, felfogás és életszemlélet kérdése. Pura vida! Másrészt pedig, hogy érdemes megkérdőjelezni azt, ami mindenhonnan zúdul ránk, és másfelől is szemlélni a dolgokat. Mert ugye Murakami óta tudjuk, hogy

a helyesen feltett kérdés néha többet ér, mint a helyes válasz.

Azaz miért ne közelíthetnénk meg máshogy a témát, és gondolkozhatnánk inkább úgy, hogy

  • hogyan NE veszítsük el az alakunkat terhesen?
  • hogyan készüljünk fel tudatosan egy fitt, aktív várandósságra és anyaságra?
  • hogyan őrizzük meg a nőiességünket, az alakunkat és önmagunkat (na meg persze a párkapcsolatunkat) várandósan és utána?
  • hogyan oldjuk meg az egészséges étkezést terhesen és gyerek mellett?
  • hogyan NE áldozzuk fel a testünket/életünket/hobbijainkat a szülőség oltárán?

Mert ez egyáltalán nem lehetetlen. Sőt! Ha az eső után köpönyeg és a tűzoltás jellegű felfogás („úristen, rajtam maradt 20 kg, gyorsan le kellene adni, hogy fitt anyuka legyek!”) helyett a prevencióra és a tudatos készülésre helyeznénk a hangsúlyt, azzal mind a baba, mind pedig a mama - és ezáltal az egész család, tovább gondolva pedig az egész társadalom és az utánunk következő generáció-  nagyon sokat nyerhetne.

Miközben a fitt és egészséges várandósságnak, a megfelelő táplálkozásnak ugyanis számtalan pozitív hatása van, addig az anyai túlzott súlygyarapodásnak (elhízásnak) sajnos elég sok negatív következménye is lehet. Hiszen az első 1000 nap táplálása a fogantatás pillanatától meghatározza a gyermek egészségét egész hátralévő részére; például a junk food jellegű, magas cukor-,só-, és zsírtartalmú étrendet folytató anyák gyermekei később sokkal hajlamosabbak lesznek az elhízásra és az inzulinrezisztencia vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is többek között (melyben nagy szerepe van az epigenetikai programozásnak, amelyre egy későbbi bejegyzésben szeretnék részletesebben kitérni). Nem meglepő, hogy azok a nők, akik a terhesség alatt is aktívak maradnak és tudatosan figyelnek az étkezésre:

  • Kevesebb tipikus terhességi tünetet tapasztalhatnak vagy kisebb mértékben (nekem például nem volt hányingerem vagy ingerenciám arra, hogy felvásároljam a boltok fél édességrészlegét, nem vizesedtem, nem fulladtam, tök jól aludtam végig, nem lett nagyobb a cipőméretem, stb., stb.)
  • Kisebb az esélyük a terhességi cukorbetegség kialakulására
  • Az egészséges életmód nagyban hozzájárulhat a megfelelő vérképhez és vizsgálati eredményekhez (nekem például végig minden értékem olyan volt, mintha nem is lennék terhes, és az utolsó héten is 120/80 volt a vérnyomásom, alacsony volt a nyugalmi pulzusom, stb.)
  • Gyorsabban regenerálódnak szülés után
  • Kisebb az esélyük a koraszülésre (azok, akiknél 20 kg feletti a súlygyarapodás mértéke, kétszer akkora az esély, hogy idő előtt szüljenek)
  • Kisebb az esély arra, hogy túl nagy méretű legyen a baba
  • Alacsonyabb (vagyis „normális” 8-14 kg körüli) súlygyarapodást tapasztalnak és pár héten belül újra a régi formájuknál lehetnek (nekem ez 3-4 hét volt)
  • Kisebb az esély a császármetszésre
  • Alacsonyabb a szülés utáni inkontinencia megjelenésének esélye (én nem találkoztam vele)
  • Jobb az önértékelésük és testképük, magabiztosabbak, ezáltal kisebb az esélyük a szülés utáni depresszióra
  • Nem kell lecserélniük az egész ruhatárukat (én például egyetlen kismama ruhát sem vettem, szülés után pedig újra a korábbi csinos, nőies cuccaimat hordtam)
  • A jó erő-és állóképesség az élet minden területét pozitívan befolyásolja, és segít az első hónapok nehézségeit könnyebben venni (kevésbé fáradékony az ember, több az energiája, „jobban bírja szusszal”)
  • Aki tudatosan figyel magára, a táplálkozásra, a mozgásra várandósan, valószínűleg később is folytatja, így jó példát mutat a gyerekének is az aktív és teljes életből

Napokig lehetne sorolni a tudatos terhesség pozitív hatásait. Amire szerintem még érdemes gondolni, az az, hogy a fogantatás pillanatától kezdve a várandósság alatt, majd a szülés után rengeteg hormonális, fizikai, lelki és mentális változás történik. Vajon biztos, hogy ilyenkor a legjobb belevágni az életmódváltásba is? Ahogy Dr. Lukács Liza táplálkozási pszichológus is írja Lenyelt vágyak c. könyvében, a diétázás/életmódváltás egy kríziskeltő szituáció, ráadásul a túlsúlyos emberek megküzdési és stresszkezelési képességei gyakran hiányosak.


52867304_790911181269979_2243085982171660288_n.jpg

Többek között ezért is tarthat a gyerek születése után akár évekig is leadni a szükségesnél jobban felszaladt kilókat (vagy soha vissza nem nyerni a lánykori formát), mivel egy újszülött mellett belevágni a mozgásba és a megfelelő étrend kialakításába…hát nem a legkönnyebb. Természetesen lehetséges (amiben segít ugye a „hogyan nyerjük vissza az alakunkat…?” témájú cikkek garmadája), viszont úgy gondolom, hogy sokkal könnyebb formában MARADNI, mint újra formába lendülni egy kisbaba mellett. (Itt írtam egy rövid összefoglalót arról az öt dologról, amit nekem segített fittnek maradni terhesen és utána.)

Ismeritek az Oldboy című filmet? Ott is arra fázik rá a főhős, hogy kérdez, de nem a megfelelő kérdést teszi fel. Azt hajtogatja, hogy miért engedték el - ahelyett, hogy miért MOST? És itt a szülés utáni alakkal kapcsolatban is azt látom, hogy miért csak most, miért csak utána keressük a megoldást. Higgyétek el, tök jó érzés, amikor szülés előtt két nappal is fitten mész le a terembe (pulzuskontrollos) könnyed, egy órás aerob edzést végezni, csinos ruhákban járni, és hogy szülés után egész egyszerűen nem kell azon aggódni, hogy hogyan nyerjem vissza az alakomat…mert azt látod a tükörben (nyilván a pár hetes természetes visszarendeződést követően, hiszen nem arról van szó, hogy kockahassal kell vagy lehet villogni napokkal/hetekkel szülés után; nekem még mindig nem kockás, és nem is tervezem, szimplán csak fitt és normál alkaltú szeretnék lenni csinos, lapos hassal, formás testtel), hogy nőiesebb és csinosabb vagy, mint valaha. Egész egyszerűen nem éri meg bedobni a gyeplőt és 9 hónapig karácsonyozni, aztán utána észbe kapni, hogy te jó ég. Tényleg. Nem. Éri. Meg. Semmilyen szempontból.

51372697_2041976395886209_4751934219813388288_n.jpg

Ne nyerd vissza – inkább tartsd meg!

Még mielőtt szó érné a ház elejét. Annak nagyon örülök, hogy sok oldal foglalkozik azzal, hogy segítsen az anyukáknak formába lendülni (hiszen ez egy valós és sok mindenkit érintő igény – reméljük egyre kisebb mértékben). Annak is örülök, amikor valaki (az életének akármely szakaszában, akárhány évesen, akár gyerekkel, akár nélküle) eldönti, hogy változtat, fittebb és egészségesebb életet szeretne élni. Ez mind szuper, és én is örömmel segítem az anyukákat is az életmódváltás során a tanácsadásokon.

Ezzel az írással elsősorban inkább arra szeretném csak felhívni a figyelmet, hogy a legjobb, ha már évekkel (de legalább hónapokkal) a tervezett teherbeesés előtt elkezdünk tudatosan készülni, és nekiállunk apró lépésenként beiktatni az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást az életünkbe. Így mire odakerülünk, hogy felfut a két csík a teszten, már a kisujjunkban lesz a tudatos bevásárlás, az otthoni gyors és hatékony főzés, az előre dobozolás minden trükkje, már rutinnal választunk az éttermek étlapjairól is, és örömünket leljük a mozgásban (ami tényleg tök mindegy, hogy mi – a lényeg, hogy szeresd és gyakorold rendszeresen). Így pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk nemcsak magunkért, a csinos külsőért és a jó állóképességért, hanem a kisbabánk egészségéért és a családunk boldogságáért is. Tudjátok: ha anya boldog, akkor mindenki boldog.

Tetszett az írás? Egyetértesz vagy esetleg teljesen másképp látod? Gyere, és mondd el a véleményed Instán, ahol további érdekességek, tippek és trükkök várnak mindenkit, akit érdekel az egészséges életmód. A "Követés"-re kattintva pedig mindig értesülhetsz a legújabb blogbejegyzésekről is.

 

Felhasznált források:

  • Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) Nutrition and Lifestyle in Pregnancy c. 4 hetes kurzusa
  • Early Nutrition Academy kurzusai
  • Effects of interventions in pregnancy on maternal weight and obstetric outcomes: meta-analysis of randomised evidence c. kutatás

sablonmentes

Egészséges, aktív életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás elrugaszkodva a sablonoktól – hogy ne váljunk sem a trendek játékszerévé, sem pedig a rutinok rabjává. Mert dogmák és fix elvek szerint élni, táplálkozni látszólag könnyű, hiszen mindig megvan a betanult megoldás, az élet általában nem így működik. Ha unod a sablonos megoldásokat és a diétás zsákutcákat, ha azt szeretnéd, hogy az étel végre ne stressz, hanem tápanyag és öröm forrása legyen, ha szeretnél egy egészségesebb, aktívabb és teljesebb életet élni, akkor jó helyen jársz. Ahogy akkor is, ha attól tartasz vagy azzal ijesztgetnek, hogy a baba születése után vége mindennek, és le kell mondani az egészséges életmódról vagy akár az utazásról - ezek is olyan sablonok, amelyeket érdemes elfelejteni.

Friss topikok

Címkék

ausztria (1) balkán (4) balti (1) belize (1) bevásárlás (1) blog (14) blw (21) burrito (1) costarica (5) dél-afrika (5) dobozolás (1) edzés (2) egészség (1) egészséges életmód (9) egészséges táplálkozás (11) egyiptom (4) életmód (33) elhízás (2) epigenetika (1) ételmód (1) evéslélektan (2) fajitas (1) félmaraton (1) finnország (1) fit (1) fitmom (1) fitness (4) fittanya (1) fussbabakocsival (2) futóbabakocsi (2) gasztrofelfedező (2) gasztrokaland (2) guacamole (1) guatemala (1) gyerekkori elhízás (1) gyerekmenü (1) gyermektáplálás (1) hordozás (1) hozzátáplálás (19) humusz (1) irak (3) irányelv (2) jamaica (1) jordánia (3) jó evő gyerek (2) kacsa (1) kajapakk (2) karantén (1) karanténkonyha (1) karib (1) konzerv (1) közel-kelet (5) közép-amerika (1) lakóautó (8) lakókocsi (10) lesotho (1) libanon (4) liliputi (1) mexikó (4) mozgás (1) muffin (1) nachos (1) nicaragua (1) padlizsán (1) pszichológus (1) receptek (23) reggeli (3) roadtrip (8) róma (2) sablonmentes (73) sablonmentes élet (3) sablonmentes étkezés (9) sablonmentes receptek (6) sablonmentes saláta (1) sablonmentes utazás (10) saláta (5) síelés (1) spárga (1) spenót (1) street food (2) sütőtök (1) szoptatás (1) szváziföld (1) taco (1) tanácsadás (2) terhesség (3) tetősátor (2) tipp (3) toast (1) tunézia (3) usa (4) utazás (52) utazás gyerekkel (41) uzsonna (1) vadkemping (2) válogatós (5) várandósság (1) világjárócsalád (1) yucatán (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása